Znani nagrajenci poletne akcije Navdušite nas s potopisom
Akcije
Tipografija

Z akcijo Navdušite nas s potopisom ste letos julija in avgusta lahko iz domačega naslonjača potovali po vsem svetu. Tako kot je minilo poletje, se je tudi začasno poslovila naša rubrika s potopisi. A to je obenem čas, ko smo izbrali tri popotniške zapise, ki so po uredniški presoji najbolj izstopali.

Prvo nagrado – kovček in usnjeno jakno – je osvojila Barbara Popit iz Celja, ki je z bralci Novega tednika delila potopis Z jadrnico po fjordih severne Norveške. Drugo nagrado – kovček in usnjeno denarnico – je dobila Maja Drča iz Tabora, ki zadnje desetletje sicer živi v Bruslju. S potopisom nas je popeljala po svilni cesti v Osrednji Aziji. Na tretje mesto se je uvrstil potopis s potovanja po Indoneziji, ki ga je poslala Petra Mauer s Proseniškega. Nagrade zanje je zagotovilo celjsko podjetje Optimist. V torek dopoldne jim jih je predal direktor in lastnik Iztok Šeško.

Obožuje hladne dežele

Potovanja za Barbaro Popit iz Celja predstavljajo pomemben del življenja. Do zdaj je prečesala že velik del sveta. »Zelo rada potujem. To je moj način življenja, ki mi bogati dušo in telo. Vsaka dežela je lepa in ima svoj čar. Čeprav sem precej zmrzljiva, so mi najbolj blizu nekoliko hladnejše dežele,« je povedala Popitova, ki doživetja s potovanj vedno rada zapiše. V zadnjem času jih je nekaj objavila tudi v knjigah. Lani je izšel njen knjižni prvenec Poklon Himalaji, ki jo je tako pritegnila, da je knjigo začela pisati že na potovanju. Druga – Belina me pomirja – je izšla pred mesecem. Gre za potovanje po čarobnem svetu ledene celine, skozi katero se prepleta zgodba o tjulnju, ki je daroval svojo kožo za majhno deklico, ki jo vedno zebe v noge. In kam bo z novim kovčkom in usnjeno jakno najprej odpotovala? »Mislim, da bo to kar Butan. Tja sem želela odpotovati že tri leta nazaj, a mi je pandemija to preprečila. Še vedno je ta dežela trenutno na mojem prvem mestu. Seveda jih je na seznamu še kar nekaj,« je še dodala.

Nagradi prevzela očeta

V imenu Maje Drča in Petre Mauer sta nagrado prevzela njuna očeta. Maja Drča, ki sicer izvira iz Tabora, približno desetletje živi in dela v Bruslju. Že ves čas rada potuje, sicer z nahrbtnikom, a ji bo kovček prišel več kot prav na službenih poteh, ki jih tudi ni malo. »Najlepše se zahvaljujem Novemu tedniku, da je s tem natečajem omogočil, da sem vse misli in vtise s potovanja lahko prelila na papir, kar bo zame tako kot kovček in denarnica lep spomin,« je povedala rojena Savinjčanka, ki dela v mednarodni organizaciji, ki se ukvarja z gozdovi. V Bruslju spremlja politike s področja gozdov in predstavlja svojo organizacijo.

Petra Mauer se je v času našega obiska ravno mudila na petdnevnem potovanju okrog Baltskega jezera na Madžarskem. »Kovček bo prišel več kot prav. Takoj ko bo prva priložnost, jo bom spet mahnila kam. Prišel je ravno v pravem trenutku, saj se staremu kovčku izteka uporabna doba,« je povedala po razglasitvi najboljših potopisov.

Kovčki najrazličnejših barv

Nagrade za avtorje najboljših potopisov je zagotovilo celjsko podjetje Optimist z Iztokom Šeškom na čelu. »V zadnjem času prodamo največ plastičnih kovčkov najrazličnejših barv. V prvi vrsti gre za manjše kovčke, ki so primerni za ročno prtljago na letih z nizkocenovnimi letali. Avtorji potopisov so dobili kovčke znamke Coveri World, katere zastopniki smo. Jakna pripada znamki Gipsy, tudi zanjo smo zastopniki,« je povedal Šeško in dodal, da imajo na področju prodaje kovčkov, potovalnih dodatkov in najrazličnejših usnjenih izdelkov dolgoletne izkušnje.

Trgovina Optimist v trgovskem središču Tuš v Celju deluje že od leta 2002, kar pomeni, da letos obeležuje dvajsetletnico. V zadnjih letih v prvi vrsti stavijo na spletno prodajo. Prisotni so tako na slovenskem kot hrvaškem, nemškem in avstrijskem tržišču. (Foto: Andraž Purg - GrupA)

 

Najbolj brano

Kuharske Bukve Kuharske Bukve
Ponedeljek, 20 April 2020 14:40

Preberite več...

Zmagovalca sta Maša in Davor! Zmagovalca sta Maša in Davor!
Četrtek, 04 Junij 2020 11:28
  Od februarja ste lahko v deveti sezoni naše akcije glasovali za svojega favorita. Največ glasov s...

Preberite več...

Na Braču je letos res vse všteto Na Braču je letos res vse všteto
Ponedeljek, 22 Junij 2020 12:58
Radio Celje, Novi tednik in Relax skrbimo za brezskrbne počitnice.

Preberite več...

Gremo na tridnevno kulinarično potovanje v Toskano! Gremo na tridnevno kulinarično potovanje v Toskano!
Ponedeljek, 04 September 2023 10:43
Sonček ter Novi Tednik in Radio Celje že dolgo skupaj snujemo zanimive vsebine za naše popotnike, br...

Preberite več...

Sledite nam