Glasujte za dobrotnika leta 2023
Akcije
Tipografija

V Novem tedniku vsak teden predstavimo dva izmed šestih kandidatov za dobrotnika leta. Bralci boste s pomočjo kupona, ki ga najdete v Novem tedniku, izbrali enega od njih, ki ga bo v širšem, nacionalnem izboru revije Naša žena spoznala vsa Slovenija. Zato le hitro škarje v roko in nam pošljite izpolnjen kupon. Naj odmevajo imena posameznikov, ki z dobrodelnimi dejanji zaznamujejo življenje v naši regiji. Izpolnjen kupon lahko pošljite po navadni ali e-pošti na naše uredništvo do 20. marca.

Kandidati za dobrotnika leta so:

1. Olga Hočevar, predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Polzela

Mnogi se je spomnijo kot učiteljice fizike in tehnike, spet drugi kot dolgoletne pomočnice ravnateljice, ki ji zaradi odprtosti in dostopnosti ni ušla niti ena sama malenkost v šoli. Nikoli se ni držala zgolj ustaljenih smernic poučevanja, temveč je na učiteljski poklic gledala širše. Videla in slišala je najbolj tihe, najbolj ranljive, ki so bili zaradi takšnih ali drugačnih stisk v družinah potisnjeni na rob razreda. Če se je le dalo, jim je zagotovila brezplačno ekskurzijo, potrebščine ali druge malenkosti. Po upokojitvi leta 2006 se na tej poti ni ustavila. Kot predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Polzela velik del prostega časa posveti dobrodelnosti. Z drugimi prostovoljci ima velik čut za starejše občane. S posebnimi akcijami vedno znova poskrbijo tudi za nasmeh otrok. Kot pravi Hočevarjeva, je zgolj lokomotiva, ki za sabo vleče vagone, ki so bistvenega pomena.

2. Milan Ninić, ustanovitelj Humanitarnega društva Enostavno pomagam

Prihaja iz Celja in je inženir radiologije, ki ga odlikuje skrb za sočloveka. Je dolgoletni prostovoljec, ki je za svoje delo prejel že več priznanj (priznanje Republike Slovenije za izjemno prostovoljsko delo na področju socialne dejavnosti, bronasti grb Mestne občine Celje, naziv naj prostovoljec v javni upravi ...). Leta 2014 je ustanovil Humanitarno društvo Enostavno pomagam, ki je prepoznavno po številnih dobrodelnih projektih, od zbiranja denarja za otroke z redkimi neozdravljivimi boleznimi do zbiranja pomoči za družine s socialnega roba. Vsak december se društvo s predsednikom Milanom Ninićem posebej trudi, da bi v akciji Božičkova tovarna daril obdarili čim več otrok iz socialno ogroženih družin. Letos je v osmi akciji darila prejelo 1.570 otrok.

 3. Marija Kovačič, voditeljica Župnijske karitas Zreče

V Župnijski karitas Zreče je dejavna že približno trideset let. Prostovoljci Karitas občanom nudijo raznovrstno pomoč. Obiskujejo bolne in invalidne ter jim s pesmijo in z lepo besedo polepšajo dan. Ob miklavževem vsako leto obdarujejo približno tristo otrok. Odzivajo se tudi na finančne stiske občanov. Ker so se začele pojavljati vedno večje potrebe po finančni pomoči, so leta 1998 organizirali prvi dobrodelni koncert Dobrota opogumlja, ki je prerasel v tradicionalnega. Letos marca bo že petindvajseti. Izkupiček koncerta namenijo za plačilo položnic ljudem v socialni stiski. Vsako leto peljejo starejše občane na Brezje, junija pa na vseslovensko romanje. Zadnjih petnajst let prinašajo svete hostije bolnikom bodisi v njihove domove bodisi v Lambrechtov dom za ostarele v Slovenskih Konjicah. Sicer pa je Marija dejavna tudi v Katoliškem kulturnem društvu Zreče in Kulturno-umetniškem društvu Jurija Vodovnika Zreče.

 4. Dragica Mirnik, predsednica Medobčinskega društva delovnih invalidov Celje

Po njeni zaslugi je bilo Medobčinsko društvo delovnih invalidov Celje eno redkih, če že ne edino, ki je bilo v času epidemije ves čas dejavno pri pomoči svojim članom tako s pogovorom kot z urejanjem dokumentacije za finančno pomoč. Člani društva in tudi drugi jo poznajo kot človeka, ki nikoli ne odreče pomoči ljudem v širši okolici. V zadnjih letih je s pomočjo Slovenca, živečega v Nemčiji, organizirala dostavo več kot 220 invalidskih vozičkov, tudi električnih, ter bolniških postelj po vsej Sloveniji tistim, ki so jih potrebovali. Njeno društvo sprejema tudi obleke, obutev in občasno tudi pohištvo, ki jih Mirnikova s sodelavci odnese tistim, ki jih potrebujejo. Je tudi voznica v projektu Prostofer, vsako leto s sodelavci izdela darila, piškote in jih odnese v različne domove za starejše, v društvu izdelujejo tudi copatke, ki jih bodo podarili novorojenčkom občinah Vojnik, Štore in Dobrna. Je zagovornica pravic invalidov in izjemen člen na širšem Celjskem, ko je govora o občinah po meri invalidov.

5. Albina Karmuzel, dolgoletna predsednica Občinske zveze prijateljev mladine Šentjur

Že več kot tri desetletja skrbi za lepši jutri mladih in otrok. Doslej je vodila številne akcije, s katerimi je pomagala bolnim in prikrajšanim. Med drugim je številnim otrokom nasmeh narisala na obraz s pomočjo akcije treh zimskih botrov ali s tem, ko jim je pomagala, da so lahko odšli na letovanje na morje ali da so pridobili štipendijo. Nedavno je omogočila, da je lahko 25 otrok šlo na smučanje v Kranjsko Goro. Zveza, ki jo vodi, sodeluje v akciji obnove hiše v občini Dobje, v kateri v težkih razmerah živita osnovnošolec in njegova mamo samohranilka. Kaj je tisto, kar najbolj osmisli njeno dobrodelno poslanstvo? Prejemnici Ipavčeve plakete, ki jo podeljuje Občina Šentjur, ogromno pomeni občutek, ko ljudje ugotovijo, da niso sami na socialnem dnu. Številni, ki prejmejo pomoč, se nato zaposlijo, se postavijo na svoje noge in začnejo reševati svoje težave.

6. Ivanka Tofant, koordinatorica programa Starejši za starejše Društva upokojencev Štore

Doma je iz Kompol je že sedemnajst let koordinatorica programa Starejši za starejše, ki deluje pod okriljem Društva upokojencev Štore. Povedala je, da so številni starejši zelo osamljenosti in si želijo pogovor s sočlovekom. Program, ki ga koordinira Tofantova, jim zagotavlja tudi nekaj materialne pomoči. 36 prostovoljcev namreč vsak mesec dostavi pakete hrane približno 70 starostnikom. Hrano zagotovi Slovenska banka hrane, ki ima v Štorah eno od svojih skladišč. »Prostovoljci spremljajo dogajanje v vseh manjših krajih v občini, zato lahko pomagajo starejšim, ki potrebujejo kakršnokoli pomoč,« je ponosno dejala sogovornica, ki zadnje leto opravlja še naloge predsednice Društva upokojencev Štore, prej je bila podpredsednica omenjenega društva. Svoj čas rada podari drugim, saj s tem osrečuje tudi sebe. Občanki Štor, v kateri je že od malih nog prisoten čut za sočloveka, je Slovenska filantropija lani podelila priznanje za naj mentorico prostovoljcev.

Najbolj brano

Kuharske Bukve Kuharske Bukve
Ponedeljek, 20 April 2020 14:40

Preberite več...

Zmagovalca sta Maša in Davor! Zmagovalca sta Maša in Davor!
Četrtek, 04 Junij 2020 11:28
  Od februarja ste lahko v deveti sezoni naše akcije glasovali za svojega favorita. Največ glasov s...

Preberite več...

Na Braču je letos res vse všteto Na Braču je letos res vse všteto
Ponedeljek, 22 Junij 2020 12:58
Radio Celje, Novi tednik in Relax skrbimo za brezskrbne počitnice.

Preberite več...

Gremo na tridnevno kulinarično potovanje v Toskano! Gremo na tridnevno kulinarično potovanje v Toskano!
Ponedeljek, 04 September 2023 10:43
Sonček ter Novi Tednik in Radio Celje že dolgo skupaj snujemo zanimive vsebine za naše popotnike, br...

Preberite več...