Nepozabno dvodnevno doživetje v Budimpešti in Gradcu
Akcije
Tipografija

Pretekli konec tedna smo se z bralci Novega tednika in s poslušalci Radia Celje in Turistično agencijo Sonček odpravili na čudovit dvodnevni izlet v praznično Budimpešto in čaroben Gradec.

V soboto ob 6. uri se je prijetna druščina zbrala pred dvorano Zlatorog v Celju. Odpravili smo se proti Madžarski. Prijazna vodnica Maja nam je približala Madžarsko in nas celo naučila nekaj besed, ki so se nam zdele precej zabavne.

Po prihodu v prestolnico Budimpešto smo si med krožno vožnjo ogledali številne znamenitosti: Nepstadion, Trg junakov, Štefanovo cerkev, Citadelo, ribiške utrdbe, Matijevo cerkev … Voden ogled na toplem avtobusu nam je prav prijal, saj je Budimpešta znana po izredno hladnem in vetrovnem vremenu. Ko se je stemnilo in so se prižgale praznične luči, se je mesto spremenilo v pravo pravljico. Napočil je čas za sprehod po okrašenih ulicah in za nakupovanje na prazničnih stojnicah. Privoščili smo si tradicionalne madžarske jedi, kot so golaž, paprikaš, langaš, kurtoši ...

Ko smo se naužili lepot čarobne Budimpešte, smo nadaljevali pot proti mestu Székesfehérvár, kjer smo se udobno namestili. Hotel s štiri zvezdicami nas je presenetil. Marsikdo si je privoščil toplo kopel, ki jo je nudil hotel. Spet drugi smo se odpravili na sprehod skozi izredno lepo okrašeno mesto z ravno pravšnjim številom prazničnih stojnic, na katerih ni manjkalo kulinarike in domačih izdelkov. Za razliko od Budimpešte, kjer je mestu primerno prevladala gneča, nam je tovrsten sprehod prišel prav.

Ko smo se dobro naspali, nas je zjutraj pričakala prava snežna idila. Po bogatem zajtrku smo nadaljevali pot proti najstarejšemu madžarskemu mestu Sombotel, ki je znan po bogati arhitekturni dediščini, ki izvira še iz rimskih časov. V decembru se mesto spremeni v pravo praznično pravljico.

Sledila sta prehod čez mejo in vožnja proti Gradcu, ki ni znan le po nakupovalnih središčih, ampak v tem adventnem času slovi po prazničnem vzdušju in izredno lepi okrasitvi. Ogledali smo si velikanske osupljive ledene jaslice, se sprehodili po božičnih sejmih (kar 12 jih je), se povzpeli na grajski hrib Schlossberg, ki nudi čudovit razgled na Gradec. Tisti, ki so ta razgled že videli, so izkoristili čas za sprehod med prazničnimi stojnicami. V mestu je vladala aroma božičnega peciva in kuhanega vina. Marsikdo si je za zaključek privoščil pravi dunajski zrezek, t. i. »Wiener shnitzel« s krompirjevo solato, jabolčni zavitek z vaniljevo kremo ali torto sacher, ki veljajo za ene najbolj tradicionalnih jedi na Avstrijskem.

Sledila je pot proti Sloveniji. Kljub gneči v središču Gradca je čas zelo hitro minil, saj smo se pošteno nasmejali šalam, ki so zapisane na razvedrilni strani Novega tednika. Skupaj z vodnico Majo smo v zabavnem kvizu podarili nagrade naše medijske hiše.

Potovanje smo končali z dobro mislijo, voščili, s pesmijo in seveda z idejami za novo skupno doživetje.

Kristina Grajžl
Foto: Kristina Grajžl & Dragica Kranjc

Sledite nam