Izbrali ste Natašo Privošnik
Akcije
Tipografija

Potem ko smo v začetku aprila v Novem tedniku predstavili tri izjemne posameznice iz naše regije, ki so bile kandidatke za naziv Dobrotnik leta, ste bralci pridno pošiljali glasovnice iz časopisa in glasovali tudi po elektronski pošti in na spletu. Prejeli smo skoraj 2000 glasovnic. Med Marijo Zemljič, Loreno Hus in Natašo Privošnik ste izbrali slednjo, čeprav si prav vsaka izmed kandidatk zasluži prejeti naziv dobrotnice leta. Plaketo in šopek rož je kandidatkam podelila odgovorna urednica Novega tednika Manca Mirnik.

»To ni samo moj naziv. To je naziv vseh, ki smo pomagali in pomagajo tistim, ki so pomoči potrebni,« je ob prejemu plakete povedala Nataša Privošnik, ki je bila izbrana za dobrotnico leta iz naše regije. S svojo življenjsko zgodbo je zgled vsakomur, da se je v življenju vredno boriti, prav tako pa pomagati tudi drugim in jim s tem vlivati upanje in vero v svetlejšo prihodnost. »Tudi sama sem invalidka in ogromno preležim v postelji, zato vem, kaj mi takrat pomaga, ko sem sama in osamljena. Ker izhajam iz sebe, vedno razmišljam, kako bi lahko drugim polepšala vsaj kakšen trenutek,« je povedala Privošnikova, ki želi v prihodnosti osveščati tudi o nevidni invalidnosti.

Med kandidatkami za naziv dobrotnice leta sta bili tudi Marija Zemljič in Lorena Hus. Slednja bo zaradi neodložljivih obveznosti plaketo prevzela kasneje, 82-letna Marija Zemljič, ki je prostovoljka že skoraj vse svoje življenje, pa je ob podelitvi poudarila, da bo z dobrodelnim delom nadaljevala, še vse dokler ji bo služilo zdravje. »Iskren nasmeh starejšega človeka ali majhnega otroka je vreden tega,« je povedala.

Glasujte za Natašo Privošnik!

Zmagovalka regijskega izbora za naziv dobrotnice leta Nataša Privošnik se je tako uvrstila v nacionalni izbor akcije Ljudje odprtih rok, katere zaključek bo v začetku junija, ko bo nekdo izmed vseh izbranih regijskih dobrotnikov prejel naziv Dobrotnik leta na podelitvi v Ljubljani. Glasovnico bomo objavili v Novem tedniku, prav tako jo boste lahko našli tudi na spletu.

Nataša Privošnik iz Šempetra v Savinjski dolini je polna življenja, nasmejana in zgovorna. Le težko si predstavljamo, da je za njo 19 operativnih posegov, med njimi operacija tumorjev na možganih, prestala je štiri operacije srca, premagala raka, doživela možgansko kap in infarkt. Dve leti je ležala na postelji, bedela zgolj uro na dan. A se ni dala. Odločila se je, da se ne bo smilila sama sebi, in je življenje dobesedno vzela v svoje roke. Pri 52 letih je nov smisel našla v pohodništvu in plezanju. S prostovoljnim delom se ukvarja od konca srednje šole. Dejavna je v Medobčinskem društvu invalidov Žalec, ki ga je nekaj časa vodila tudi kot predsednica. Kot pravi, le tisti lahko dobro razume invalide, ki je tudi sam v njihovi koži. »Bolj kot kdorkoli drug vem, kaj pomeni biti na postelji nemočen in odvisen od drugih,« pravi Spodnjesavinjčanka.
Bila je ena prvih, ki se je s še dvema prijateljicama dokopala do poplavljenih v Zgornji Savinjski dolini in na Koroškem ter jim je že od prvega dneva nesebično dostavljala najnujnejše življenjske potrebščine. Pri tem ji je šlo na roko poznavanje domačega terena. Tako ali drugače telesno prikrajšanim pomaga tudi finančno. Del izkupička od knjige Je moje življenje gora, v kateri je avtorica Irena Štusej predstavila Natašino življenjsko zgodbo, namenja Plezalnemu centru Celje za plezanje invalidov, CUDV Črna na Koroškem za terapijo s konji in inPlanincem z različnimi primanjkljaji za inkluzijske pohode.

Foto: Nik Jarh

 
 

Sledite nam