Kdo so novi župani na Celjskem?
Družba
Tipografija

Ob 19. uri so se zaprla volišča na današnjih lokalnih volitvah, osmih v zgodovini Slovenije. Volilne komisije preštevajo glasove. V nekaterih občinah so že znani rezultati. 

Na župana bo v Mestni občini Celje treba počakati še naslednjih 14 dni, saj v prvem krogu nihče od petih kandidatov ni zbral zadostnega števila glasov za zmago. V drugi krog sta se tako uvrstila dosedanji župan Bojan Šrot (CŽL) z več kot 46 odstotki zbranih glasov, in neodvisni kandidat Matija Kovač, ki je zbral 33 odstotkov glasov. Ostali kadidati so zbrali vsak manj kot deset odstotkov glasov. V Celju je bila volilna udeležba zelo nizka, in sicer nekaj več kot 37-odstotna.

Za župana Občine Štore so se potegovali trije kandidati. Peti mandat bo lokalno politiko krojil Miran Jurkošek, ki so mu volivci namenili približno 70 odstotkov glasov. Njegov izzivalec Simon Kroflič (SDS) je prejel 23 odstotno podporo. 

V občini Laško bo drugi krog lokalnih volitev. Magister farmacije, 35-letni Marko Šantej, sicer vodja proizvodnega obrata, je namreč zbral 46 odstotkov glasov. Gre za kandidata liste Mlada moč občine Laško. Franc Zdolšek (SLS), ki se je potegoval za peti mandat, je prejel 37,40 odstotka glasov.

V Vojniku bo tretji mandat na čelu občine aktualni župan Branko Petre (NSi), ki so mu volivci namenili nekaj več kot 76 odstotkov glasov. Kandidatka Gibanja Svoboda Barbara Leder je prejela nekaj več kot 23 odstotkov glasov.

Občino Dobrna bo še naprej vodil dosedanji župan Martin Brecl (SLS). Volivci so mu namenili dobrih 60,46 odstotka glasov. Njegov protikandidat Bojan Felicijan (SDS) ga je izzival tudi že na prejšnjih volitvah leta 2018.

OBSOTELJE IN KOZJANSKO

V občini Šentjur je s 70 odstotki glasov prepričljivo zmagal dosedanji župan mag. Marko Diaci. Njegova protikandidatka Jelka Godec (SDS) je prejela 30 odstotkov glasov. Volilna udeležba je v Šentjurju znašala nekaj manj kot 50 odstotkov.

V Rogaški Slatini se po 94 odstotkih preštetih glasov zmaga obeta mag. Branku Kidriču, ki je na čelu občine že 28 let. Volivci so mu z nekaj več kot 60 odstotki podpore zaupali že osmi mandat, za kandidaturo je Kidriča podprla stranka Nova Slovenija. Samostojni podjetnik Robert Reich je prejel približno 26 odstotno podporo, za Albina Šrimpfa, nekdanjega sindikalista v Steklarni Rogaška, je volilo deset odstotkov volilnih upravičencev.

Občino Bistrica ob Sotli bo še naprej vodil Franjo Debelak. Debelak, ki je na čelu občine od leta 2010, je prejel približno 62 odstotkov glasov. Njegovega protikandidata Roberta Žučka je podprlo skoraj 38 odstotkov tistih občanov, ki so danes prišli na volišča. Oba sta kandidirala s podporo volivcev.

Med občinami Obsotelja in Kozjanskega, kjer izid volitev ni presenečenje, so Dobje, Kozje, Šmarje pri Jelšah in Podčetrtek. V Dobju je za župana kandidiral le Franc Leskovšek (SLS), ki bo decembra dopolnil 72 let in občino vodi od leta 2010. Na čelu Občine Kozje bo še naprej Milenca Krajnc, univerzitetna diplomirana inženirka kmetijstva in nekdanja kmetijska svetovalka, ki to občino vodi od leta 2014. Že takrat je bila njena predlagateljica skupina volivcev. V Šmarju pri Jelšah bo šef občine še naprej Matija Čakš. Doktor veterinarske medicine, ki živi na 24 hektarjev veliki vinogradniški in živinorejski kmetiji, je bil za župana šmarske občine prvič izvoljen leta 2018. V drugem krogu volitev je prejel 67 odstotkov glasov. Turistično Občino Podčetrtek bo še naprej vodil 54-letni Peter Misja, ki je župansko vlogo prevzel leta 2005 in jo vrsto let prepletal z vlogo inštruktorja strojevodij.

SPODNJA SAVINJSKA DOLINA

V občini Žalec je prepričljivo slavil dosedanji župan Janko Kos, ki je prejel več kot 60 odstotkov glasov. Na drugo mesto se je uvrstil Matjaž Krk.

Zelo na tesno je šlo v občini Prebold, kjer je do zdaj preštetih 99,96 odstotka glasov. Mag. Marko Repnik jih je prejel 52,52 odstotka, medtem ko Marjan Golavšek 47,48 odstotka glasov.

V občini Polzela je največ glasov prejel dosedanji župan Jože Kužnik. Prepričal je kar 62 odstotkov volivcev. Na drugo mesto se je z nekaj manj kot 20 odstotku uvrstila Bojana Kralj Kos.

Suvereno bo na županskem mestu ostal dosedanji župan občine Braslovče Tomaž Žohar, ki je po 86 odstotkov preštetih glasov prejel 90 odstotkov glasov. Za Janka Pirnata je glasovalo nekaj manj kot 10 odstotkov občanov, ki so se odpravili na volišča.

Volitve niso prinesle sprememb v občini Tabor. Dosedanji župan Marko Semprimožnik je bil namreč edini kandidat za to mesto

ZGORNJA SAVINJSKA DOLINA

Občina Luče, kjer so med prvimi, ki so prešteli glasove, je novega župana dobila v prvem krogu. To je postal Klavdij Strmčnik, ki je prejel 61,6 odstotka glasov. Na drugo mesto se je uvrstil Jože Vavdi, ki je prepričal 23,4 odstotka volivcev, ki so danes oddali glasi.

Tudi v občini Rečica ob Savinji so že znani izidi, Tudi tam so dobili županjo v prvem krogu. Volivci so največ glasov namenili dr. Majdi Potočnik, ki je prejela 55,7 odstotka glasov. Na drugo mesto se je uvrstil Jože Lenko s 35,5 odstotki.

V občini Solčava bo še naslednja štiri leta županovala Katarina Prelesnik, v občini Ljubno bo lokalno politiko vodil Franjo Naraločnik, v občini Gornji Grad Anton Špeh, v občini Mozirje Ivan Suhoveršnik in v občini Nazarje Matej Pečovnik.

KONJIŠKO

V občini Slovenske Konjice ostaja župan Darko Ratajc, ki je prejel približno 57 odstotno podporo. Njegov protikandidat Jure Levart, ki se je za župansko funkcijo potegoval prvič, pa dobrih 43 odstotkov.

Občino Zreče bo že peti mandat vodil župan Boris Podvršnik (stranka SDS), volivci so mu namenili skoraj 66 odstotno podporo. Njegov protikandidat Vladimir Kukavica (Gibanje Svoboda) je prejel dobrih 34 odstotkov glasov.

V občini Vitanje bodo imeli novega župana. Neodvisni kandidat Andraž Pogorevc je premagal aktualnega župana Slavka Vetriha iz Slovenske ljudske stranke. Pogorevc je prejel skoraj 55 odstotkov glasov, Slavko Vetrih pa približno 45 odstotkov.

ŠALEŠKA DOLINA

mestni občini Velenje je med petimi kandidati za župana prepričljivo zmagal sedanji župan Peter Dermol (SD), prejel je skoraj 69 odstotkov glasov volivk in volivcev. Najbolj se mu je približal neodvisni kandidat dr. Milan Medved s prižno 17-odstotno podporo volivcev.

V občini Šoštanj bo naslednja štiri leta županoval Boris Goličnik, ki je zmagal s skoraj 58 odstotno podporo volivk in volivcev.

V občini Šmartno ob Paki bo potreben drugi krog volitev. Sedanji župana Janko Kopušar, ki je kot neodvisni kandidat prejel dobrih 45 odstotkov glasov se bo pomeril s Petrom Rosensteinom, kandidatom Slovenske demokratske stranke. Prejel je približno 21-odstotno podporo volivcev.

Foto: SHERPA

 

 

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla
Nedelja, 19 November 2023 06:02
Letošnjo jesen je završalo po družbenih omrežjih. Oglasili so se v prvi vrsti planinci, ki so se po ...

Preberite več...

Sledite nam