»Rada raziskujem različna področja«
Družba
Tipografija

Celjanko Katjo Kovše zanimajo raznovrstna likovna področja, zato se v umetniškem pogledu največkrat opiše kot vsestranska. Mladi ustvarjalki in likovni pedagoginji je poleg stripa najbližje slikarstvo, v zadnjem obdobju se veliko ukvarja z mešanimi tehnikami. Navdih za ustvarjanje najde v svojem življenju in naravi. Ker bo kmalu postala mama, njeni najnovejši pasični stripi skozi humor naslavljajo tudi to tematiko.

»Že od majhnega rada rišem in to se je potem samo nadgrajevalo in razvijalo,« je ob polni mizi svojih umetniških izdelkov povedala Katja Kovše. Njeno ustvarjanje sega na področja različnih likovnih tehnik, vse od striparstva, ilustriranja, slikanja na platno, risanja, kolažiranja in tudi do grafike ter mešanih tehnik. »Rada raziskujem različna področja. Zdi se mi, da vedno pride novo, zanimivo obdobje, ko se neki zvrsti posvetim bolj. Po novem se na primer veliko ukvarjam z mešano tehniko, kjer ustvarjam z barvicami in gvašem,« je povedala likovna pedagoginja, ki sicer poučuje v Osnovni šoli Lava.

Začelo se je s stripi

Stripi so ji v srce segli najprej. »Pri predmetu risanje, ki smo ga imeli na fakulteti, me je profesor Andrej Brumen Čop spodbudil, da sem poskusila svoje linijske like poslati v smer stripa. Čeprav si nisem mislila, da bom šla v figuraliko, da bom res risala strip. Ampak potem so začele te manjše figurice dobivati oblačke, nato besedilo, potem se je pojavil kader in naenkrat so začele nastajati pasice,« se spominja Katja, ki je sicer najprej izbrala študij zobne protetike, a nato hitro ugotovila, da jo bolj zanima umetniško izražanje.

V stripe vključuje avtobiografsko noto in humor. Ker bo kmalu tudi sama vstopila v svet materinstva, so njeni stripi v zadnjem obdobju namenjeni tudi tej tematiki. »Velik navdih mi je spreminjanje telesa in odnosa. Zdi se mi, da se v obdobju nosečnosti zgodi veliko zanimivih stvari, zato to skušam s kančkom humorja oviti v kratek strip,« je povedala in dodala, da stripe želi kasneje tudi razstaviti ali jih povezati v knjigo.

Foto: Andraž Purg

Celoten prispevek preberite v tiskani izdaji Novega tednika, ki je izšel 27. 3. 2024.

Sledite nam