Žani Štamol Droljc – najmlajša slovenska modna kreatorka
Družba
Tipografija

Žani Luisa, hči ene naših najuspešnejših modnih oblikovalk Maje Štamol Droljc, je s predstavitvijo svoje prve samostojne mini kolekcije, kratko in jedrnato poimenovane Moja pot, znova dokazala, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Simpatična 14-letnica, ki obiskuje 9. razred Waldorfske šole Savinja v Žalcu, je že od malega kazala ljubezen do ustvarjanja, skozi leta so pod njenimi spretnimi prstki nastali že številni imenitni kosi nakita, zdaj pa je naredila še korak več k svoji veliki želji – postati modna kreatorka.

Žani je že kot deklica zelo rada ustvarjala, risala in bila kreativna. Z vpisom na Waldorfsko šolo je dobila možnosti izražanja kreativnosti na različnih področjih. »Res pa je, da je razredničarka v prvem razredu ob branju spričevala mojim staršem dejala, da pri pouku ročnih del nisem ravno najboljša. Na začudenje mame in očeta, ki sta bila prepričana, da sem zelo kreativna, je učiteljica razložila, da rada ustvarjam po svoje, ne pa tistega, kar moram pri pouku,« se v smehu spominja simpatična 14-letnica, ki ji ustvarjalna žilica tudi po tem ni dala miru. Tako je v drugem razredu že neutrudno pletla oblačila za svojega plišastega medvedka Bojana, najrazličnejše torbice, na koncu pa zase še pulover, ki ga je takoj naročila še sestrica Živa.

O nadarjeni in spretni punčki iz Žalca

Ko je videla, koliko navdušenja in veselja najbližjih je požela s svojimi kreacijami, je dobila še več veselja. Tako je med počitnicami v tretjem razredu na prste napletla ogromno verižic iz bombažnih prej in se prvič preizkusila v ulični prodaji med poletnimi počitnicami na otoku Šolta, nadaljevala pa med zimskimi v Kranjski Gori. Žanine ročne mojstrovine, ki so jih njene odjemalke navdušeno nosile in širile glas o nadarjeni in spretni punčki iz Žalca, so vzbudile pozornost in zanimanje trgovinic z ročno izdelanimi slovenskimi izdelki v Olimju in v Kranjski Gori.

Žani je v svoj ustvarjalni spekter vsako leto dodala kakšno novo ročno spretnost. Ob spoznavanju različnih ročnih del pa jo je posebej pritegnilo kvačkanje, ki ga je izbrala tudi za svojo edino zunajšolsko interesno dejavnost. Doma si je ustvarila svoj ustvarjalni kotiček s šivalnim strojem, lutko in zalogo najrazličnejših materialov.

Dialog med dvema generacijama

»Odraščanje z mamo, modno oblikovalko, je poleg šole, pri meni zagotovo spodbudilo še večjo ljubezen do ustvarjanja, zato sem za svoj zaključni projekt v devetem razredu izbrala izdelavo modne kolekcije.« A tudi doslej je Žani prehodila že zavidljivo pot, s kakršno se lahko pohvali redkokatera 14-letnica. Oktobra 2020 je z nakitom iz bombažnih prej, ki jih je oblikovala na različne načine, sodelovala na razstavi na LJFW. Oktobra 2023 pa je sodelovala celo na modni reviji 14. Tedna mode v Ljubljani. »Kolekcijo moje mami, imenovano Dialog – saj je šlo za dialog med dvema generacijama – sem dopolnila z modnimi dodatki: uhani, broškami, obeski na torbicah …« svojo modno avanturo doživeto opisuje Žani in doda: »Izdelava mini modne kolekcije zdaj je bil še zadnji izziv in preizkus pred končno odločitvijo o mojem nadaljnjem izobraževanju. Šolanje želim nadaljevati na šoli za oblikovanje oblačil, zato je bila moja želja s tem projektom to področje še bolje spoznati.«

V objemu narave, cvetlic in barv

In kako se je lotila izdelave lastne kolekcije, kar ne morem skriti začudenja. »Navdih za kolekcijo, ki sem jo poimenovala Moja pot, je bila narava, oblike različnih cvetlic, barv … Ideje sem beležila na papir, včasih z besedami, pogosteje s skicami. Narisala sem več skic, izmed teh pa izbrala najboljše, najbolj všečne in najbolj izvedljive,« pripoveduje Žani in nadaljuje: »Kolekcijo oblačil sestavlja več kosov, ki so med seboj smiselno povezani. Šivalne stroje in likalno opremo sem začela spoznavati maja 2023. Najprej so bili to gospodinjski stroji, pozneje profesionalni. Začetek šivanja je bilo neskončno ponavljanje ravnih šivov, kar me je zelo utrudilo. Niso in niso namreč hoteli biti ravni, a sem vztrajala. Ornament cveta sem ponazorila z gubanjem tkanine, volančki … Detajl, ki sem ga že uporabljala pri kvačkanju, sem na različne načine umestila v modne dodatke. Za izdelavo topa sem motiv nadgradila v kvadratno obliko. Izbrani kroji oblačil so enostavni in fleksibilni, zato ustrezajo več velikostnim številkam.«

Preprosti, vendar z detajli obogateni kroji

Kaj pa kroji, me zanima ob presenečenju, ko poslušam navdiha polno mlado ustvarjalko? »Krojenje je seveda zahtevno in ga šele spoznavam, zato so kroji mojih oblačil preprosti, vendar obogateni z detajli,« mi pojasni. »Osnovni kroj hlač sem prerisala iz Burde, skladno z velikostjo, ki pripada mojim meram. Za krilo sem sama izdelala preprost kroj, sestavljeno je iz kvadrata in pravokotnika, v pasu pa stisnjeno z elastiko. Za obleko sem narisala polovico kroga. Končni obseg pod prsmi sem zaključila z elastiko, prsni del pa je kvačkan. V svoji omari imam zelo veliko majic, zato sem se odločila, da bom eno od njih preoblikovala, jo spremenila in jo ponovno uporabila.«

Naravnost neverjetno in kako domiselno, sem navdušena. Ko Žani povprašam, ali je še kaj, kar bi mi želela povedati, deliti z nami, o čemer razmišlja, v trenutku, ko je lahko iskreno ponosna na to, kar ji je uspelo, me mlada dama resno pogleda in reče, da bi se rada iz srca zahvalila svoji družini, ki jo vedno podpira in ji daje znova in znova novo upanje. Pa svojim mentoricam – Nataši Fridl, ki ji je pomagala pri krojenju in šivanju oblačil, Katji Čuvan za nadgradnjo znanja o kvačkanju, Nei Likar za pomoč pri oblikovanju skic in pa mami Maji Štamol Droljc za usmerjanje skozi celotno delo in za pomoč pri oblikovanju kolekcije. Razredničarki Ksenji Kožar, ki je vse delo skrbno pregledala, lektorirala in popravila. In ne nazadnje Waldorfski šoli, kjer se je naučila najrazličnejših ročnih spretnosti, ki jih je povzela tudi pri izdelavi svojega nakita. Tega si je ponosno nadela tudi ob predstavitvi svoje kolekcije. (PETRA KANCLER, foto: osebni arhiv)

Sledite nam