iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award
Gospodarstvo
Tipografija

 To najvišjo zlato nagrado je prejelo 15 izmed 520 prijavljenih inovacij iz 23 držav. iQwood je sicer specializirano proizvodno podjetje za razvoj in izvedbo masivnih lesenih konstrukcij brez lepil in kemikalij. Podjetje je prejeto nagrado dodalo certifikatom in nagradam, med katerimi je pomembnejša zlata nagrada za inovacije Gospodarske zbornice Slovenije za leto 2023. »Gre za izjemno potrditev prave smeri razvoja naših tankih in masivnih lesenih sten brez lepil in kemikalij. Z našo inovativno rešitvijo v kvadratni meter stene vgradimo manj kot polovico materiala kot konkurenti, zato lahko bistveno pocenimo investicijo zgrajenih objektov,« je ob podelitvi nagrade v Berlinu povedal lastnik in direktor podjetja Lumar Marko Lukić, večinskega lastnika podjetja iQwood.

Njihov izdelek je uporabnikom in naravi prijazen, saj nudi visoko ugodje bivanja in zmanjšuje potrebo po primarni surovini, hkrati pa kljub svoji tankosti nudi izjemno visoko trdnost ter nosilnost.
Podjetji iQwood in Lumar sta si ob razvoju nove tanke stene zadali cilj, da kupcem ponudita cenovno sprejemljivo bio-leseno masivno steno brez uporabe lepil in drugih kemikalij ter zmanjšanje izvoza slovenskega lesa v tujino in ustvarjanje dodane vrednosti v Sloveniji. »Rezultat razvoja je najtanjša nosilna masivna lesena stena brez lepil in povezava lokalne lesno predelovalne verige od drevesa do lesene hiše. Naša rešitev produkt približuje širši množici, saj je zaradi svojih lastnosti komercialno bistveno bolj zanimiv. Iz tega vidika je iQwood postal prvi masovni ponudnik tovrstnih sten v Evropi,« je povedal direktor podjetja iQwood Martin Hladnik.
Bolj trajnosten od tradicionalne gradnje
Ob podelitvi nagrade je strokovna komisija zapisala: »Pri gradnji stanovanjskih hiš iz masivnega lesa nastane veliko manj izpustov ogljikovega dioksida v primerjavi z zgradbami grajenimi na osnovi cementa. Poleg tega les naravno veže ogljikov dioksid, zato veljajo takšne gradnje za posebej trajnostne. Kljub tankosti so stene trdne in omogočajo visoko nosilnost, kar omogoča gradnjo objektov tudi do višine štirih nadstropij. Ob koncu življenjskega cikla je mogoče stene reciklirati, kar pomeni dodatno prednost ob njihovi uporabi. iQwood ponuja rešitve za varčevanje z viri in hitro gradnjo stavb ter zagotavlja izjemno dobro in zdravo bivanjsko okolje, delujoče kot sistem gradnje na način sestavljanja iz lego kock.«
»V Sloveniji imamo veliko priložnosti, možnosti, znanja in izdelkov, da bi gradnja iz lesa lahko postala pomemben del trajnostne gradnje in zelenega prehoda. V Nemčiji, Avstriji in Italiji, kjer smo z našimi izdelki prisotni in so že prepoznali prednosti naše inovativne lesene rešitve iQwood, se ne soočamo več s tem, da je potrebno razlagati, zakaj je les primeren za stanovanjsko gradnjo in še posebej večjih javnih objektov,« je še dodal Lukić. Kot primer dobre prakse je izpostavil gradnjo prvega vrtca s slovenskim lesom v Selnici ob Dravi, ki bo septembra že sprejel prve skupine otrok.

 
 

Sledite nam