Končana obsežna kriminalistična preiskava s področja prepovedanih drog
Kronika
Tipografija

Celjski kriminalisti in policisti so v sodelovanju s kriminalisti Generalne policijske uprave prejšnji teden končali obsežno preiskavo kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Deset oseb so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je devetim odredil pripor.

Člani združbe so po navedbah policije delovali na območju Policijskih uprav Celje in Ljubljana, kjer so kriminalisti identificirali več dobaviteljev. "Člani so imeli pri izvajanju nelegalnih dejavnosti jasno razdeljene vloge in naloge. Pri ustvarjanju mreže preprodajalcev na območju Policijske uprave Celje so bili izredno iznajdljivi in previdni," pravijo v PU Celje. V zaključni akciji so policisti opravili dvanajst hišnih preiskav in pridržali dvanajst oseb dobro organizirane kriminalne združbe, ki je na območju Slovenije izvrševala kazniva dejanja s področja tihotapstva in preprodaje prepovedanih drog. Deset so jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je devetim odredil pripor. Med preiskavo so osumljenim zasegli kilogram in pol kokaina, 800 gramov heroina ter 1300 gramov ecstasyja.

V preiskavi, ki so jo začeli v začetku leta 2023 in jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju, so policisti uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Med preiskavo so ugotovili, da so osumljeni delovali v dveh kriminalnih skupinah, katerih člani so se med seboj občasno povezovali ter organizirali nakupe, hrambo in prodajo prepovedanih drog heroin, kokain in ecstasy (MDMA). Pri tem so vsakodnevno oskrbovali odvisnike z območja Policijske uprave Celje. Po ugotovitvah kriminalistov so osumljeni mesečno prodali najmanj dva kilograma prepovedane droge kokain. V letošnjem maju so osumljeni po navedbah PU Celje med drugim prodali heroin osebi, ki je zaradi predoziranja umrla. V istem mesecu so osumljeni prodali prepovedano drogo kokain tudi 19-letnemu dekletu, ki je zaradi zaužitja iskalo zdravniško pomoč in bilo zaradi posledic uporabe hospitalizirano.

Zaradi suma storitve 36 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami so policisti ovadili 13 oseb, starih od 28 do 51 let. Vsi so slovenski državljani. Za storjena kazniva dejanja jim grozi od pet do petnajst let zaporne kazni. Med člani kriminalne združbe so bili nekateri tako na območju Slovenije kot tudi v tujini v preteklosti že obsojeni za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog.


Kriminalnim združbam povzročili večmilijonsko izgubo


Kot poudarjajo v PU Celje, je preiskovanje kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog za policijo prednostna in stalna naloga, saj je Slovenija zaradi svojega geostrateškega položaja zanimiva za različne kriminalne aktivnosti pripadnikov organiziranih kriminalnih združb. Organizirane kriminalne združbe se pri svojem nezakonitem delovanju povezujejo med seboj tako doma, kot tudi v tujini.

"V slovenski policiji se zavedamo problematike s področja prepovedanih drog, zato kriminalisti dnevno spremljamo in proučujemo trende preprodaje in tihotapljenja prepovedanih drog. V zadnjih letih smo na območju celotne Slovenije zaključili najmanj 20 izredno odmevnih preiskav s področja prepovedanih drog, prijeli več pomembnih članov organiziranih kriminalnih združb in zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, s čimer smo kriminalnim združbam povzročili večmilijonsko finančno izgubo," pravijo v Policijski upravi Celje.

BA

 
 

Sledite nam