Ljubeznitve Bine Štampe Žmavc
Kultura
Tipografija

»Bina Štampe Žmavc v svoji novi pesniški zbirki Ljubeznitve razkriva tisto najgloblje, kar človeka poleg duše in razuma dela Človeka, to je ljubezen,« je v spremni besedi k najnovejšemu delu priznane slovenske avtorice zapisal urednik Jernej Kusterle. Delo, ki je izšlo pri Celjski Mohorjevi družbi, sta avtorica in urednik predstavila sinoči v Narodnem domu in s pomočjo gostov poskrbela za lep glasbeno-pesniški večer, ki je bil hkrati posvečen tudi nedavnemu rojstnemu dnevu avtorice.

Pesnica, pisateljica, dramatičarka in režiserka je prejemnica več nagrad za svoje literarno delo, med drugim je prejela tudi zlatnik poezije za življenjsko ustvarjalnost. Od leta 1992 sodeluje s Celjsko Mohorjevo družbo in najnovejša pesniška zbirka je že osma knjiga, ki je izšla pri omenjeni založbi. V njej najdemo tudi pesmi, ki jih je leta 2011 na zgoščenki Manjka mi, manjka izdala Romana Kranjčan. Zato je s harmonikarjem mag. Gašperjem Primožičem poskrbela za glasbeno popestritev sinočnjega dogodka. Ker ima  Bina Štampe Žmavc rada tudi ples, je bil nastop plesalke Gee Erjavec presenečenje zanjo.

Kot je dejala ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič, postavlja založba s ponosom na svoje police knjige Bine Štampe Žmavc. »Bralci smo hvaležni za to, da v trenutkih sreče in veselja ter osamljenosti in bolečine posluša muze in piše ter to deli z nami. Hvaležni smo, da imamo Celjani med seboj takšno pesnico, ki nam v teh časih zmede v družbi jasno pokaže, kaj sta umetnost in poezija in kaj to zagotovo nista.«

Foto: SHERPA

 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...