Večer ruske kulture GCC ob svetovnem dnevu poezije
Kultura
Tipografija

Že trinajsto leto zapored bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pripravili prireditev v čast svetovnega praznika poezije in prvega pomladnega dne. Današnja tradicionalna prireditev bo tokrat na spletu, začela se bo ob 19. uri, spremljati pa jo bo mogoče na šolskih kanalih Facebook in Youtube. Dogodek, ki ga na GCC bienalno posvečajo ruski kulturi in ruskemu jeziku, so mladi ustvarjalci naslovili Brezmejno in brezčasno/«Безгранично и вневременно». Tudi letos bo potekala ob podpori Veleposlaništva Ruske federacije v Republiki Sloveniji, Društva Slovenija Rusija in Sklada Toneta Pavčka, pripravili pa so jo sedanji in nekdanji dijaki GCC z mentorji in gosti iz osnovnih, srednjih in glasbenih šol.

Na pobudo GCC in soorganizatorja večera alumni Društva GCC, ki negujeta medkulturni dialog tudi z aktivnim sodelovanjem v mednarodni organizaciji Unesco ASPnet, bodo letošnji večer ruske besede, glasbe, plesa in likovne umetnosti nastopajoči posvetili velikanoma slovenske in ruske poezije, literarnima sodobnikoma Francetu Prešernu in Aleksandru Sergejeviču Puškinu, ki še po dobrih 220. letih od svojega rojstva nagovarjata ljudi z brezčasnim sporočilom, da človek potrebuje za obstoj in razvoj osebno svobodo, kulturo in izobrazbo enako nujno kot zrak, ki ga diha.

Ruščina je sicer eden izmed devetih tujih jezikov, ki jih poučujejo na GCC, dijaki pa jo lahko izberejo kot 2. ali 3. tuji jezik.

Na fotografiji: voditelji tokratnega spletnega večera ruske kulture Gimnazije Celje - Center: (z leve) Larisa Kosi, Ela Leskovar, Blaž Pavlič in Maša Rebernik.

Foto: ŽAN ŽVIŽEJ

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

 
 

Sledite nam