Novih spoznanj še ni konec
Kultura
Tipografija

O Celjskih grofih je že veliko znanega, a nova odkritja vedno znova presenetijo zgodovinarje. O moči ene najpomembnejših plemiških rodbin na naših tleh govori tudi podatek, da so prve generacije Žovneških gospodov, kasnejših Celjskih grofov, imele le pet gradov, nato se je »imperij« širil. Friderik I. je vsako leto kupil en grad na račun zadolženih lastnikov, ki niso mogli vrniti dolga. »Celjski niso bili le politiki in vojaki, ampak tudi izjemni poslovneži,« meni Stane Rozman, direktor Pokrajinskega muzeja Celje, ki se prvenstveno ukvarja s preučevanjem te pomembne rodbine. Nekateri bi jim sicer rekli vojni dobičkarji, a tudi v tistih časih so žal uspevali bolj iznajdljivi in prebrisani.

Ker letos mineva 650 let od povišanja Žovneških gospodov v Celjske grofe, je muzej včeraj v Stari grofiji odprl razstavo, ki na ogled postavlja nekaj dragocenih listin, grofovskih pečatov in drugih predmetov iz 14. stoletja. Ob tem je izšla tudi publikacija Žovneški postanejo grofje Celjski, ki jo je tako kot razstavo pripravil mag. Damir Žerič.

Dvakrat povišani

Celjski so grofovski naziv prvič dobili že leta 1341, a so ga zaradi nasprotovanja Habsburžanov morali potrditi še enkrat, in sicer leta 1372. Publikacija in razstava sta povezani s tema dogodkoma. V Stari grofiji bo razstava na ogled do oktobra prihodnje leto, le mesec dni pa bosta razstavljeni dve originalni listini o pogrofovljenju, ki ju je muzej dobil iz Arhiva RS.

Muzej želi s to razstavo in knjigo predstaviti zlasti pomen drugega povišanja Celjskih v grofe. Pri prvem je namreč šlo bolj za ugled kot formalno moč Celjskih. »Novi cesar Karel IV. Luksemburški je nato razveljavil vse privilegije svojega predhodnika, ki bi škodili interesom Habsburžanov. V Brnu je septembra 1372 ponovno povzdignil Hermana I. in Viljema I. ter vse njune potomce v grofe Celjske. To drugo pogrofovljenje je bilo za Celjske veliko pomembnejše. Celjska grofija je bila po novem bistveno večja, obsegala je gospostvo Gornji Grad, njihovo prvotno posest štirih gradov (Žovnek, Ojstrica, Liebenstein in Šenek), gospostvo Lemberg pri Šmarju pri Jelšah in dediščino izumrlih grofov Vovbrških s središčem v Celju. Dobili so tudi status državno neposrednega fevda, kar je začelo rahljati zvezo med Celjskimi in Habsburžani. Slednji s tem drugim povišanjem takoj niso soglašali, ampak šele po cesarjevem posredovanju,« je pojasnil avtor razstave in knjige.

Samo za mesec dni sta na razstavi prvič doslej predstavljena dva originala dokumenta iz Arhiva RS, in sicer listina iz leta 1341 o prvem povišanju v grofe in listina iz leta 1372 o drugem povišanju. Predstavljeni so tudi pečati Celjskih grofov, ki imajo značilne tri zvezde. »Zvezde so bile do Hermana II. edini simbol na pečatih. Vsi pečati so odtisnjeni v zelenem čebeljem vosku in šele Herman II. je začel pečatiti v rdečem vosku,« je pojasnil Žerič. Na razstavi so na ogled še različni predmeti iz 14. stoletja, od namizne posode, svečnikov in pečnic do delov bojne opreme.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam