Krog življenja afriške savane
Kultura
Tipografija

Stoječe ovacije so po zadnjem odigranem tonu odmevale v Ipavčevem kulturnem centru, kjer so člani tolkalne in orffove skupine ter pevskega zbora Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur uprizorili glasbeno predstavo Levji kralj. Večna klasika o boju med dobrim in zlim v živalskem kraljestvu je vse sodelujoče pri muzikalu zaposlovala več kot leto. Od začetka januarja so nanizali kar 12 ponovitev. Za 13. izvedbo je v dvorani skoraj zmanjkalo sedežev.

 

V osrčju afriške savane se rodi levji mladič, prihodnji kralj Simba. Ob svojem očetu Musafi spoznava, da je vladanje veliko več kot to, da kralj počne, kar hoče. »Vse, kar vidiš, mora živeti v ravnovesju, od mravljice do antilope,« mu na srce položi oče.

Mladega Simbo, ki komaj čaka, da bo kralj, in v otroški preprostosti ne prepozna slabih namenov svojega strica, je upodobil učenec petega razreda klavirja in šestega razreda Osnovne šole Hruševec Jakob Virtič. »Vloga mi je bila zelo všeč, saj je podobna mojemu značaju. Včasih sem malo nagajiv, večinoma pa sem dobre volje, rad se veselim.«

Ob odraščanju je Simbi družbo delal kraljevi svetovalec, ptič Zazu. V tega pisanega pernatega lepotca se je prelevila Kaja Senčar Rezec, ki obiskuje tretji razred klavirja in peti razred v Osnovni šoli Franja Malgaja Šentjur. Zgodbo je poznala že prej, saj si je ogledala risanko, film, sestavila je nekaj sestavljank s podobami likov. »Najprej sem mislila, da vloga Zazuja ni nič posebnega, nato mi je zelo prirasla k srcu. Vadila sem doma, priprave v glasbeni šoli so trajale leto in pol, vse skupaj je terjalo kar veliko dela. Ko sem stopila na večji oder, sem najprej imela tremo. Nato me je prevzel občutek, kot da je cel svet moj, da ni meja in da zmorem marsikaj.«

Ustvarjanje priredb izjemen zalogaj

Kot mentorici glasbene predstave sta svoje moči združili profesorica tolkal Eva Zavšek in profesorica glasbe Tina Pečar. Ideja za Levjega kralja se jima je porodila, ko sta razmišljali, kako bi lahko združili moči glasbenih sestavov, ki jih vodita. Obe sta se kar leto dni posvečali pisanju priredb za tolkalno in orffovo skupino ter za pevski zbor. Pri tem sta se opirali na note za klavir in na zapise za simfonični orkester. Skušali sta se čim bolj približati izvirniku, hkrati sta želeli note pripraviti tako, da so bile primerne za sodelujoče otroke, ki so večinoma stari od 10 do 13 let. Sodelovanje vseh 49 učencev je predstavljalo organizacijsko izjemno zahteven zalogaj, vsa zgodba je namreč odigrana in odpeta v živo s solisti in z zborom ob spremljavi tolkalistov.

Foto: Nik Jarh

 

Preberite več v Novem tedniku

Sledite nam