Umrl je Dušan Polimac (1953 - 2023)
Šport
Tipografija

V 70. letu starosti je umrl Dušan Polimac, zdravnik, ki je pomagal številnim športnikom, klubom in slovenskim reprezentancam.

Svetovljan, zdravnik, atlet, tudi nogometaš. V gimnazijskih letih se je z družino iz Sarajeva zaradi očetove službe (bil je inženir) za dve leti preselil v Kairo. Režiral je gledališke nastope z nekaj sošolci. Po končanem drugem letniku medicine je razmišljal o sprejemnih izpitih na fakulteti za šport. Za medicino se ni odločil zaradi bolezni, temveč zaradi zdravja, da slednje nadgrajuje pri športnikih, je dejal. Bil je odličen skakalec v daljino, dolga leta je bil svetovni rekorder v tej disciplini na ameriških koledžih izven ZDA. Leta 1995 je bil v nogometni ekipi slovenskih zdravnikov, ki je osvojila naslov svetovnih prvakov v Barceloni. Leta 2004 je na olimpijskih igrah v Atenah pri težji poškodbi slovenskega rokometaša vztrajal z diagnozo ob nestrinjanju nekaj kolegov. Na srečo je imel prav.

Najprej je živel v Šentjurju, kasneje v Celju. Od pisateljev je najbolj cenil Iva Andrića. Zelo ga je prizadela zadnja bosanska vihra. Do vojne se je vračal k materi, bratu, ostalim sorodnikom, prijateljem: »Ko so bili prisiljeni oditi, je naenkrat Sarajevo izginilo. Zanimivo pa je nekaj. Tisti, ki smo ga zapustili veliko prej, ga imamo radi. Tisti, ki pa so odšli v nasprotju s svojo voljo, pa so zagrenjeni.« Zapustil je dva sinova, pravnika Stevana in študenta medicine Uroša. Oba je pripeljal na »sveto travo« na stadionu Atletskega društva Kladivar. Na nogometne tekme, na katerih je Dušan neizmerno užival. Bil je eden redkih, ki je dostojno prenašal poraze. Zato je znal zmagovati. Odšel je veliki Celjan.

Najbolj brano

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

"Podjetja ne bi prodala, ker čutim poslovno strast otrok" "Podjetja ne bi prodala, ker čutim poslovno strast...
Torek, 18 April 2023 14:43
Celjanka Nataša Berginc je prestopila na manj prijazno stran petdesetih let, energije, idej in poslo...

Preberite več...

Umrl je Dušan Polimac (1953 - 2023) Umrl je Dušan Polimac (1953 - 2023)
Sreda, 12 April 2023 13:44
V 70. letu starosti je umrl Dušan Polimac, zdravnik, ki je pomagal številnim športnikom, klubom in s...

Preberite več...

 
 

Sledite nam