Ostal zvest celjski televiziji in ženskemu košarkarskemu klubu
Šport
Tipografija

Televizija Celje je letos ob 30-letnici delovanja dobitnica bronastega celjskega grba - za uspešen razvoj in dosežke na področju televizijske produkcije, celovito in objektivno obveščanje prebivalcev Celja in vlogo v lokalnem medijskem prostoru. Na Televiziji Celje si vseskozi prizadevajo, da so kljub zahtevnim ekonomskim razmeram v stiku s programskimi in tehnološkimi smernicami televizijske produkcije, zato veliko vlagajo v razvoj. Skoraj celoten razvoj tega medija je spremljal Uroš Kranjc.

S starši je živel na Planini pri Sevnici, že dolgo je Celjan. Uroš Kranjc je tudi športni direktor Ženskega košarkarskega kluba Cinkarna Celje, direktor lige Waba (ženska različica Jadranske košarkarske lige) in podpredsednik Športne zveze Celje. Ogromno ljudi, ki so imeli opravka z njim, je večkrat poudarilo, kako je vedno pripravljen pomagati, kjerkoli le lahko. Je eden najbolj prepoznavnih celjskih obrazov, v svojem poklicu nedvomno sodi med strokovnjake, je odličen poznavalec športa in razmer v njem.

Kako ste opazovali začetek in razvoj Televizije Celje in kdaj ste se ji pridružili?

Šlo je za obdobje, ko je bila Slovenija še mlada država in se je bistveno spreminjala tudi slovenska medijska krajina. V domala vsakem večjem mestu so se tedaj ustanavljale lokalne televizije in tudi v Celju je bilo tako. Sočasno je kabelsko omrežje gradil podjetnik Janko Turnšek. Sam sem leta 1994 končal šolanje na I. gimnaziji v Celju. Odločen sem bil, da grem študirati agronomijo ali veterino, kar je bilo logično, saj sem prihajal iz kmečke družine: Na Planini pri Sevnici smo imeli srednje veliko kmetijo. Poleti me je poklical sedanji ravnatelj I. gimnazije v Celju dr. Anton Šepetavc in mi povedal, da me je priporočil takratnemu odgovornemu uredniku Ernestu Marguču, ker me je poznal iz raznih šolskih prireditev. V njih sem bil aktiven v različnih vlogah, bil sem vsa leta tudi predsednik razreda. TV Celje se je takrat postavljala na noge, iskala je mlade kadre, šel sem na pogovor k Marguču in tako rekoč takoj začel z delom in ostal zvest TV Celje vse do danes.

Kdaj je sledila vaša selitev v celjski ženski košarkarski klub?

Kot mlad novinar sem 'pokrival' vsa področja, ampak šport mi je bil še posebej pri srcu. V navadi je, da odgovorni uredniki začetnike najprej pošljejo na ženske športne dogodke, misleč, tam lahko naredijo manj 'škode'« kot na kakšnem celjskem paradnem športu. Tudi v mojem primeru je bilo tako, začel sem 'pokrivati' tudi celjsko žensko košarko, ki je bila takrat na prelomnici. Takratna vodilna moža kluba Franci Ramšak in Matej Polutnik sta me povabila k sodelovanju v klub, da bi pomagal kot predstavnik za stike z javnostjo. Videl sem neverjetno energijo in željo pri teh ljudeh, da naredijo nekaj velikega. Klubu sem se pridružil leta 1995 in od takrat naprej sem v različnih vlogah v njem prisoten še danes.

Kateri so bili najpomembnejši mejniki TV Celje?

Eden izmed mejnikov je selitev iz prostorov Mestne četrti Nova Vas v stavbo Ema na Mariborski cesti leta 1997, kjer televizija deluje še danes. Mejnik predstavlja tudi začetek ustvarjanja lastne informativne oddaje Dogodki dneva leta 1998. Leta 2005 smo pri ministrstvu za kulturo uspešno pridobili status lokalnega programa posebnega pomena, ki ga imamo še danes. Žal se danes s tem statusom lahko pohvali le še šest lokalnih televizijskih v postaj v Sloveniji, pred 20 ali 25 leti jih je bilo bistveno več, mislim, da 30. V vseh teh letih smo ponosni na dejstvo, da smo se uspeli vselej zelo hitro prilagajati na trenutne razmere na trgu in v slovenski medijski krajini. Vseskozi je bil poudarek na lastni produkciji, predvsem informativnih vsebin, zagotovo pa ni slovenske lokalne televizije, ki bi opravila toliko športnih prenosov in oddaj, prenašali smo tudi evropska in svetovna prvenstva. Že od leta 1998 naprej smo soorganizator prireditve Športnik Celja, ki jo tudi neposredno prenašamo, od istega leta naprej neposredno prenašamo tudi vse seje celjskega mestnega sveta in osrednje prireditve ob prazniku Mestne občine Celje.

Bili ste tudi organizatorji številnih velikih dogodkov.

Pripravili smo otvoritveni koncert v novi dvorani Zlatorog z Đorđem Balaševićem, kasneje smo bili organizatorji koncertov skupin Šank Rock, Parni valjak in Crvena jabuka ter pevcev Borisa Novkovića in Petra Graša ter zaključnih prireditev Marjanca v dvorani Golovec. V dvorani Zlatorog smo bili organizator poslovilne tekme košarkarja Matjaža Tovornika in kvalifikacijske tekme za nastop na košarkarskem EP 2005 med reprezentancama Slovenije in Francije. TV Celje je skoraj skozi celotno obdobje delovanja sodelovala z večino večjih medijev, ki so v svojem programu uporabljali pri nas posnete in montirane vsebine. Najdlje to sodelovanje traja z RTV Slovenija, sodelovali smo tudi s televizijama Planet TV in Pop TV, pripravljali smo prispevke za portal Siol ter izvajali neposredne prenose za Urad vlade RS za komuniciranje.

Kateri ljudje so se uveljavili v vaši hiši?

Naša televizija pomembno delo opravlja tudi pri 'vzgoji' kadrov, saj so prav na naši televiziji svoje novinarsko delo začeli ali pa nadaljevali številni mladi novinarji, komentatorji, snemalci, montažerji in grafični oblikovalci. Med njimi so bili med drugimi …

Foto: Andraž Purg

Preberite več v Novem tedniku

 
 

Sledite nam