Novi tednik
© 2025 NT&RC, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bogastvo okusov, ujetih v kozarec


Tina Strmčnik
29. 11. 2021, 04.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

  Kako spajati na videz nezdružljive okuse in kako divjino narave v mesecih, ko je vsega v izobilju, ujeti za dni, ko narava počiva? To dobro uspeva priznanemu kuharju Borutu Jovanu. Samo letos je po njegovih receptih nastalo približno 25 tisoč kozarcev dobrot. Kuhar, ki je pred leti vodil nekatere znane restavracije, je pred časom zagrizel v delo v družinskem vrtnarstvu in po kuhalnici segel le ob občasnih priložnostih. S svojo linijo vložnin zdaj dokazuje, da lahko gre oboje z roko v roki.  

1637917704_borut_leZeČe.jpg
Arhiv NTRC

Priznani kuhar Borut Jovan je v zadnjem obdobju razmišljal, kako bi svoje kulinarično znanje združil z vsemi svežimi sestavinami, ki jih vzgajajo v rastlinjakih Vrtnarstva Valner v Vodružu pri Šentjurju. Ker ceni domačo pridelano hrano, je velikokrat s taščo pridno vlagal dobrote za svojo družino. Sčasoma je spoznal, da tovrstni izdelki zanimajo širši krog ljudi.

Na srečo ima enostaven dostop do pestre palete sadik. V zavetju vrtnarstva lepo rastejo v loncih. Nato jih prevzame kmet, s katerim je priznan kuhar sklenil partnerstvo. Tako sadike pridejo na njivo, čez nekaj časa sledi pobiranje njihovih plodov. »Za takšno sodelovanje sem se odločil, ker imamo v vrtnarstvu že sami ogromno dela, tudi prostora nimamo dovolj, da bi se lahko ukvarjali s pridelavo zelenjave. Zaenkrat se ne nameravamo širiti,« je povedal.

Ker ustvarja s srcem, je prav v tem našel navdih za ime svoje blagovne znamke vložnin. Z njimi je hitro našel pot v manjše trgovine z domačimi izdelki po vsej državi. Ponuja jih tudi v spletni trgovini. Od januarja bo svoje dobrote lahko ustvarjal v novih prostorih v bližini vrtnarstva, kjer bo imel proizvodno linijo, polnilnico, hladilnico in skladišča.

Povezati na videz nezdružljivo

V letih, ko je dejavneje vrtel kuhalnico, je spoznal, kako združevati na videz nezdružljive okuse. Zato v kozarcih z njegovim podpisom nikakor niso le sestavine, ki jih določa osnovni recept. Okus njegovemu ajvarju na primer dajejo beli jajčevci in posebna, bolj sladka vrsta paprike. In prav to ga razlikuje od ajvarja, ki ga ustvarjajo naši južni sosedje.

Tako imenovana snack paprika, ki ji pri Valnerjevih rečejo kar zelenjava za sladkanje, ga močno navdušuje. Ljudje vanjo radi zagrizejo, ko jo svežo poberejo na vrtu. A tudi v obdobju, ko narava počiva, ni njeno okušanje nič manj slajše. »Vlagam kar celo, odstranim ji samo pecelj,« je razkril kulinarični navdušenec.

Ker v zadnjem času Slovenci radi posegamo po pekoči zelenjavi, je moški svet zelo dobro sprejel vložene jalapeno paprike. Gre za zelo mesnate čilije, ki jih Borut Jovan vlaga tako, da se prepletajo sladki in kisli okusi. Ko jih je prvič ponudil, so bili prava uspešnica in še danes so dobro sprejeti med kupci. »Vsak izdelek skušam pripraviti nekoliko drugače, kot to velja za klasično različico. Rad naredim kaj, kar je izven okvirjev. Čeprav se tople vode na novo ne da odkriti,« je pojasnil.

Foto: Osebni arhiv Boruta Jovana

»Delu v kulinariki sem posvetil vrsto let, to me še vedno veseli in spajanje različnih okusov je zame nekaj naravnega. To so prebliski, ki se v moji glavi zgodijo kar sami.«

Preberite več v Novem tedniku

cloud-sun

Trenutno

19 °C

Delno oblačno

torek, 17. 6

Deževno

16 / 26 °C cloud-rain

sreda, 18. 6

Delno oblačno

13 / 28 °C cloud-sun

četrtek, 19. 6

Jasno

15 / 30 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 NT&RC, d.o.o.

Vse pravice pridržane.