Dobro se z dobrim vrača
Družba
Tipografija

Od 1. do 8. novembra je teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije. Finančna sredstva, ki jih Rdeči križ zbere v tem času, so namenjena pomoči ljudem, ki si sami ne morejo zagotoviti ustreznih bivanjskih razmer. Komisija sklada solidarnosti pri Rdečem križu odobri finančna sredstva, zbrana v tednu solidarnosti, pomoči potrebnim po vsej Sloveniji. Žalski Rdeči križ na območju Spodnje Savinjske doline v zadnjem času pomaga petim posameznikom in družinam zaradi požara ali ker ljudje zaradi prenizkih prihodkov sami ne zmorejo vzdrževati stanovanj. Iz tega fonda so v zadnjih letih za tri oziroma štiri upravičene občane prejeli po 2.500 evrov in z njimi pomagali Žanu Kotniku, Nataliji Veternik Škorjanec ter Nataši in Nini.

Kot pravi sekretar pri žalskem Rdečem križu Matjaž Črešnovar, na terenu zberejo tako malo sredstev, da se akcije pomoči vlečejo več let. Ob tem dodaja, da razumejo donatorje oziroma posameznike, ko razmišljajo o svojih negotovih usodah. Toda če bi vsak prebivalec žalske občine vsak mesec daroval 1 evro, bi se v solidarnostnem skladu zbralo 22 tisoč evrov na mesec, kar pomeni 264 tisoč evrov na leto. Z majhnim prispevkom posameznikov bi naredili ogromno, dodaja Črešnovar. V žalskem Rdečem križu razmišljajo tudi o novih virih finančnih pomoči, saj je na tem območju še veliko ljudi, ki živijo v nedostojnih življenjskih razmerah.

V tednu solidarnosti na podlagi zakona o RKS na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodajo doplačilne znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice. Sredstva iz prodaje doplačilnih znamk in vozovnic v višini 17 centov se stekajo v sklad solidarnosti za pomoč ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega.

BA

Foto: Pixabay

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla
Nedelja, 19 November 2023 06:02
Letošnjo jesen je završalo po družbenih omrežjih. Oglasili so se v prvi vrsti planinci, ki so se po ...

Preberite več...

Sledite nam