Grozi mu izselitev
Družba
Tipografija

82-letni Lazar Prodanović živi v garsonjeri na Hudinji. V najem jo je dobil pred 30 leti, ko je še bil zaposlen v Cinkarni Celje, kjer je delal kot kemijski inženir. Vitalen gospod, ki zadnja leta rad fotografira in zase pravi, da je svetovljan, saj je prepotoval ves svet, bo verjetno moral kmalu iz stanovanja. »To je šok, ki bistveno vpliva na moje zdravje. Želijo, da bi me kap in da ne bi imeli več težav,« je dejal, ko smo ga na njegovo prošnjo obiskali in preverili, zakaj mu Nepremičnine Celje grozijo z deložacijo.

 

V njegovo majhno stanovanje je skoraj nemogoče vstopiti, saj se že pri vhodu vanj človek zaleti v kupe papirjev. Tudi sogovornik se s težavo prebija čez njih in priznava, da ima veliko papirja, in to zato, ker je njegov arhiv tako bogat. »Pred kratkim sem našel v svojem arhivu zapise o Ukrajini, ki govorijo o vzrokih za vojno ...« pove. Na vprašanje, ali ne bi bilo mogoče marsikaj od tega, kar hrani, najti v knjižnici, na spletu in še kje, odločno odkima. »V kleti imam zbran material o vojni v Jugoslaviji in tega v knjižnici ni.«

Veliko materiala

V stanovanju naj bi imel poleg kupov raznih papirjev in časopisov še dva tisoč knjig, tristo zgoščenk klasične glasbe in dvesto DVD. »Veliko imam spominkov, saj sem prepotoval ves svet, od Afrike do Južne Amerike, tri mesece sem delal na Japonskem v znanstvenem mestu Tsukuba v Tokiu,« se pohvali. »Ukvarjal sem se s številnimi športi, imel sem zelo dejavno življenje, zato se je nabralo veliko vsega.« A ob tem prizna, da mu res zmanjkuje prostora, saj na primer tiskalnika ne more postaviti ob računalnik … »Potreboval bi še nekaj polic za knjige ...«

Polna papirjev je tudi njegova drvarnica v kleti, kjer že nekaj časa nalaga materiale tudi ob njej, v prostoru, ki je skupen za cel blok. Sosedje so se zato že pred leti začeli pritoževati in opozarjati na neprimerno rabo stanovanja ter na požarno nevarnost zaradi velikih kupov papirja.

Obljube

Nepremičnine Celje kot lastnik stanovanja se s primerom ukvarjajo že nekaj časa. Težava ni le neprimerna raba stanovanja, ampak tudi dolg, ki je nastal zaradi neplačevanja stroškov. Nepremičnine so zato zahtevale, naj se najemnik znebi kupov papirja, da bo stanovanje spet takšno, kot mora biti, in naj s pomočjo CSD oziroma obročnega odplačevanja poravna dolg.

A Prodanović ima težave, saj so zanj vsi papirji enako pomembni. Zaveda se sicer, kaj bi moral storiti, a tega očitno ne zmore. Poskusi, da bi mu center za socialno delo pri tem pomagal, niso bili uspešni, saj se mu zdi škoda zavreči karkoli. Pred januarskim rokom za izselitev ga je rešilo zdravniško potrdilo, saj je bil bolan in dlje časa v bolnišnici. Zdaj je doma in pravi, da že dela izbor. »Ko pridem k sebi, bom polovico papirjev vrgel stran, a vsega ne, saj arhiv potrebujem ...« Na vprašanje, zakaj ni redno plačeval stroškov, odgovori, da ima majhno pokojnino, a da mu je CSD pomagal s štiristo evri. Ne ve, koliko še dolguje.

Pravi, da je pisal sodišču, in upa, da bo pomagalo, da bo lahko ostal v stanovanju. Morda bo deložacija odložena zaradi zdravstvenih razlogov, saj je srčni bolnik.

Foto: Andraž Purg

Več o tem, zakaj prihaja do deložacij in kako jih preprečiti, v tiskani izdaji, ki je izšla 2. februarja.

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla
Nedelja, 19 November 2023 06:02
Letošnjo jesen je završalo po družbenih omrežjih. Oglasili so se v prvi vrsti planinci, ki so se po ...

Preberite več...

Sledite nam