Tradicijo velikonočne kulinarike v Preboldu ohranjajo s Festivalom potic
Družba
Tipografija

Eden bolj sladkih novinarskih terenov v Spodnji Savinjski dolini je zagotovo obisk Festivala potic, ki Prebold vsako leto v dneh pred velikonočnim praznikom spremeni v prestolnico te tradicionalne slovenske dobrote. Komisija je imela letos polne roke dela. Izdelovalci so na okušanje prejšnji petek prinesli 52 potic. Zvečer je v Dvorani Prebold sledila zaključna prireditev. Sladke dobrote si je bilo mogoče ogledati še v soboto dopoldne. Nakar so jih organizatorji – člani Turističnega društva Prebold – razvozili po okoliških domovih starejših občanov. Festival ima namreč že vse od začetka dobrodelno noto.

»Veseli nas, da je postal tradicionalna prireditev v našem kraju. Vsako leto se ga udeleži kdo nov in to celo iz katerega bolj oddaljenega kraja. Ne manjkajo niti naše stalne gospodinje,« je povedala predsednica turističnega društva Simona Žvikart Repnik, ki jo zelo veseli, da so letos v ocenjevanje prejeli več potic kot lani. »Dvomim sicer, da se lahko število povzpne na takšno, kot je bilo nekoč, saj si marsikatera gospa pri teh cenah in na drugi strani nizkih pokojninah ne more več privoščiti nakupa sestavin,« je še dodala sogovornica. Spodbudno je, da vsako leto dobijo več potic iz šolskih centrov. Letos so jo spekle tudi kuharice iz domače osnovne šole. »Tako znanje in dediščino predajamo mlajšim generacijam in skrbimo, da simbolika potice ne bo izginila. Nekaj potic smo prejeli tudi iz domov za starejše, vendar manj kot v preteklih letih.« (Foto: Andraž Purg)

Celoten prispevek preberite v tiskani izdaji Novega tednika, ki je izšel 28. 3. 2024.

Sledite nam