Za cvetlične pirhe je navdih našla v naravi
Družba
Tipografija

Eni jih barvajo s čebulnimi olupki, drugi s kupljenimi barvami, tretji jih okrasijo s servietno tehniko, Katarina Meža iz Velenja pa pirhe olepša kar s čudovitim cvetjem iz narave. Kako krasna in unikatna ideja! Katarina, ki sicer ustvarja pod umetniškim imenom Dekle v cvetju, nam je namignila, da niso le lepi na pogled, ampak tudi preprosti za izdelavo.

Narava jo navdihuje, zato ni presenečenje, da se k njej obrača tudi za velikonočne praznike. »Sprehodi po gozdu, travnikih, gorah mi dajejo energijo in polno novih zamisli. Najbolj uživam v ustvarjanju suhih in svežih šopkov, venčkov ter najrazličnejših dekoracij. Ustvarjam jih iz zelišč in rož, ki jih vzgojim na svoji njivi, naberem ali dobim v dar. Prav tako svoje domače razvajam s posebnimi, cvetličnimi čajnimi mešanicami, recepti, ki vključujejo divje rastline, in najrazličnejšimi mazili. Poleg narave je moja druga ljubezen glasba, saj res uživam v petju in plesu. Ljudem si želim približati ljubezen do narave, jih opomniti, da smo del nje in da lahko prav v vsakem trenutku v njej najdemo najčudovitejše zaklade,« se predstavi Katarina. Za veliko noč že nekaj let izdeluje cvetlične pirhe, ki so nekaj čisto posebnega. (LARA JELEN, foto: Katarina Meža)

Potrebujemo

cvetlice  

papir  

težko knjigo  

moko  

vodo  

čopič     

kuhana bela ali obarvana jajca

 Izdelava

1. Odpravimo se na bližnji travnik ali v gozd in naberimo manjše spomladanske cvetlice, ki so nam všeč (npr. marjetice, spominčice, vijolice, trobentice …).

2. Cvetlice položimo na papir tako, da bodo lepo razprte, in jih prekrijemo z drugim papirjem. Čezenj položimo debelo knjigo in počakamo nekaj dni, da se cvetlice posušijo in sploščijo.

3. Jajca skuhamo in počakamo, da se ohladijo. Manjšo skodelico za kavo napolnimo z vodo, dodamo 2 žlički moke in mešamo tako dolgo, da dobimo homogeno zmes. To bo naše naravno lepilo. Kot lepilo lahko sicer uporabimo tudi jajčni beljak.   

4. Na ohlajeno jajce nanesemo malo naravnega lepila in nanj položimo posušene cvetlice. Cvetlice premažemo še po vrhu in počakamo, da se vse skupaj posuši.

Sledite nam