170 let v družbi dobrega počutja
Družba
Tipografija

Pred 170 leti so v Laškem odkrili edinstveno termalno vodo. S tem se je začela pisati zgodba o laškem zdravilišču. Obletnico so v Laškem obeležili z razstavo, ki bo v Muzeju Laško na ogled do konca maja, nato se bo v poletnih mesecih preselila na prosto, k Thermani Laško.

 

Odkritje zdravilne termalne vode je pomembno začrtalo smer razvoja Laškega. V zdravilišče so začeli prihajati obiskovalci od blizu in daleč. Sicer so se v toplih vrelcih Laškega blagodejnim učinkom zdravilne vode zelo verjetno predajali že premožni prebivalci sosednje Celeie v času starega rimskega imperija pred dva tisoč leti, je spomnil kustos razstave Tomaž Majcen iz Muzeja Laško. »Prihajali so iz enega in edinega razloga - ker so se tu počutili dobro. In iz tega razloga ljudje še vedno prihajajo v Laško.«

Laško je danes ena najbolj pribljubljenih zdraviliških destinacij v Sloveniji. »Narava nas je obdarila z izjemno zdravilno termalno vodo. Z njo pišemo zgodbo o uspehu, ampak te zgodbe brez požrtvovalnih, prizadevnih in vedno v razvoj usmerjenih zaposlenih, ne bi bilo. Pri tem nam pomaga tudi lokalna skupnost,« je poudarila predsednica uprave Thermane Laško Mojca Leskovar.

Laško zdravilišče je v 170 letih doživelo tudi številna težka obdobja, a je iz vsake krize prišlo še močnejše in še uspešnejše, je dodala Leskovarjeva. 

BOJANA AVGUŠTINČIČ

Foto: ANDRAŽ PURG

Več preberite v Novem tedniku, ki bo izšel 16. maja 2024. 

 
 

Sledite nam