Po letih želja do gradnje podružnice na Kalobju
Družba
Tipografija

»Šola je srce kraja in naš kraj danes dobiva novo srce.« Tako je po podpisu pogodbe za gradnjo nove podružnične osnovne šole Kalobje dejal predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti Zdravko Hribernik. Z naložbo, vredno nekaj manj kot 3,2 milijona evrov z DDV, bo uresničena dolgoletna želja krajanov, da bi otroci dobili boljše pogoje za izobraževanje. Doslej so imeli pouk v več kot sto let stari šolski zgradbi, ki jo je močno načel zob časa. Dodatne poškodbe ji je pred štirimi letu prizadejal še potres v Petrinji.

 

 Šola, v kateri je organiziran pouk za učence od prvega do petega razreda, bo imela tri učilnice, pod njeno streho bo tudi enota vrtca z dvema oddelkoma. Na voljo bodo vsi spremljajoči prostori, med drugim kuhinja, jedilnica in knjižnica. Nova šolska stavba bo imela skupaj nekaj manj kot 1.120 kvadratnih metrov površin.

Župan občine Šentjur mag. Marko Diaci je povedal, da je bila sprva ob šoli predvidena še telovadnica, vendar bo gradnja slednje morala še počakati. »Sprva smo namreč pričakovali, da bomo od pristojnega ministrstva pridobili približno 80 odstotkov sofinanciranja za naložbo. Delež, ki ga prispeva država, sedaj znaša manj kot 45 odstotkov. Večji del bremena naložbe torej nosi občina.«

Načrtovanje nove podružnice je trajalo več let. Občina je imela pripravljenih več idejnih zasnov, ko je pridobila sofinanciranje ministrstva, je slednjo predlagalo pripravo nove idejne zasnove. Sledili so zapleti z zemljišči. »Res smo imeli več problemov, a smo jih uspešno rešili,« je dejal Diaci. Pojasnil je še, da bo novogradnja umeščena na mesto, kjer je sedaj igrišče za odbojko na mivki. Med gradnjo bodo otroci pouk imeli v stari šolski zgradbi, ki jo bo občina kasneje porušila. Če bo vmes to potrebno, bodo učenci pouk imeli v prostorih kalobškega gasilskega doma ali v matični šoli v Hruševcu.

Hvaležnost, da bodo na Kalobju do začetka šolskega leta 2025/2026 na voljo boljši pogoji za pouk v osnovni šoli in za vzgojo in varstvo v enoti vrtca, sta med drugim izrazila ravnatelj OŠ Hruševec Boris Čujež in namestnica ravnateljice Vrtca Šentjur Vesna Tofant.

Na fotografiji: Na Kalobju so veseli, da bodo po letih prizadevanj dobili novo podružnico. (Foto: arhiv NT/Sherpa)

 

Preberite več v Novem tedniku

 
 

Sledite nam