Po treh desetletjih Hugo Bosio samo še direktor
Gospodarstvo
Tipografija

Hugo Bosio ni več solastnik podjetja Bosio, ki ga je ustanovil pred tremi desetletji in bil nato do leta 2012 njegov edini lastnik. Avstrijski skupini Aichelin Holding je prodal še preostali 25-odstotni poslovni delež, ki ga je obdržal, potem ko ji je pred desetimi leti prodal 75 odstotkov podjetja. Kot pravi, je popoln umik iz lastništva načrtoval že dlje časa, a tudi Avstrijci so želeli v celoti obvladati svoje celjsko hčerinsko podjetje. V Bosiu bo ostal do upokojitve, vendar najbrž ne ves čas kot direktor. »Lastniki bodo najverjetneje poiskali novega direktorja, ki ga bo treba do takrat, ko bom odšel, še uvesti v posle,« pravi.

Hugo Bosio je podjetje za izdelavo in prodajo toplotnih peči ustanovil leta 1991. Približno dvajset let kasneje je 75-odstotni delež podjetja Bosio in hčerinske družbe Prompech v Rusiji prodal avstrijski skupini Aichelin. Kot je takrat pojasnil, se je za takšen korak odločil, da bi s svežim denarjem in z novimi trgi podjetju zagotovil nadaljnjo rast. Aichelin tako kot Bosio izdeluje peči za toplotno obdelavo kovin. Marca letos, ko so Avstrijci v Celju položili temeljni kamen za svoje evropsko središče za sestavljanje industrijskih peči, je Hugo Bosio dejal, da je bila odločitev o prodaji prava. »Ko sem razmišljal o prodaji večinskega deleža Aichelinu, je bila kriza in sami je ne bi preživeli,« je poudaril. Zdaj spet pravi, da je podjetju treba zagotoviti nadaljnjo rast in razvoj, predvsem pa je treba ekipo, ki ga vodi, pomladiti. Mnogi od zaposlenih so namreč v podjetju že od začetka, kar pomeni, da so stari 55 let ali še več.

Vse posle v Rusiji ustavili

Podjetje Bosio zadnje čase posluje nekoliko slabše, razlog za to so razmere na svetovnem trgu. Predlani in lani so njegovi prihodki od prodaje občutno upadli, imelo je tudi izgubo. Leta 2020 je ob 6,2 milijona evrov čistih prihodkih od prodaje, kar je bilo za tri milijone evrov manj kot leto pred tem in kar šest milijonov manj kot leta 2017, izguba znašala 252 tisoč evrov. Lani, ko je bila prodaja manjša še za 600 tisoč evrov, je izguba narasla na približno 900 tisoč evrov. Podjetje je sicer dobilo več naročil, a je moralo izdelavo peči zaradi dolgih dobavnih rokov za material prestaviti na leto 2022. To ga zdaj zaradi težav, ki mu jih povzroča ukrajinsko-ruska vojna, tudi rešuje.

V Bosiu so namreč načrtovali, da bodo letos 30 odstotkov izvoza ustvarili v Rusiji. Zaradi vojne so morali vse posle ustavili. »K sreči smo prisotni tudi na drugih trgih. Pričakujemo, da bomo v Evropi občutno povečali obseg prihodkov, vendar novih poslov ni mogoče dobiti čez noč. Delamo tudi za podjetja v Mehiki in Indiji, kjer smo doslej postavili že 15 peči. Ker je Aichelin prisoten po vsem svetu, imamo zaradi sestrskih podjetij v ZDA in na Kitajskem dostop tudi do teh trgov,« je povedal Hugo Bosio. Kot je še dejal, se od ruskega trga ne bodo poslovili. Projekte, za katere so se že lani dogovorili s tamkajšnjimi naročniki, bodo dokončali prihodnje leto.

Celoten prispevek preberite v aktualni številki Novega tednika, ki je izšel 13. 10. 2022.

 

Najbolj brano

Čas se izteka Čas se izteka
Ponedeljek, 18 September 2023 05:00
Če razmišljate o postavitvi sončne elektrarne, je zdaj skrajni čas, da ukrepate in prehitite ...

Preberite več...

Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real Expo 2023 Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real...
Četrtek, 27 Julij 2023 12:55
Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real Expo 2023, ki je potekal v Sarajevu od 18. ...

Preberite več...

Brez sprememb na čelu komunale Brez sprememb na čelu komunale
Četrtek, 25 Maj 2023 09:28
Komunalo Laško bo tudi prihodnja štiri leta vodil Tomaž Novak. Laški občinski svetniki so njegovo im...

Preberite več...

Začel se je natečaj SME EnterPRIZE zavarovalnice Generali Začel se je natečaj SME EnterPRIZE zavarovalnice Generali...
Ponedeljek, 17 April 2023 17:56
Generali zavarovalnica d. d. prvič organizira nagradni natečaj SME EnterPRIZE, ki je namenjen spodbu...

Preberite več...

Sledite nam