Jutri protestni shod zaposlenih v Tušu
Gospodarstvo
Tipografija

Ker zaposleni v celjskem veletrgovcu Tuš že dlje časa izražajo nezadovoljstvo zaradi slabih delovnih pogojev in nizkih plač, se bodo jutri dopoldne zbrali na protestnem shodu pred upravno stavbo Tuša. Na današnjem sestanku z vodstvom podjetja po besedah predsednice Tuševega sindikata Mirjane Janjič niso zbližali stališč.

 

»Z jutrišnjim protestom sporočamo, da želimo biti slišani. Na protestu v Celju se bomo zbrali zaposleni iz vseh Tuševih poslovalnic po državi,« je po sestanku povedala sindikalistka Mirjana Janjič in dodala, da bodo pogajanja z vodstvom podjetja nadaljevali v upanju, da bodo sprejemljiv dogovor dosegli do konca leta.

V Sindikatu Tuš zahtevajo dvig osnovne plače za prodajalke in skladiščnike, tako da ne bo nižja od zakonsko določene minimalne plače. Nadomestilo za prehrano med delom mora znašati vsaj 7,96 evra, nadomestilo za prevoz na delo pa toliko kot dnevna vozovnica. Zahtevajo tudi, naj se regres v celoti izplača v denarni obliki, znašati pa mora vsaj 1400 evrov.

Zahtevajo še, da se v pogodbi o zaposlitvi določi točen kraj opravljanja dela, uprava pa mora zagotoviti, da bo v poslovalnicah dovolj kadra, ki bo pokrival tudi morebitne odsotnosti zaradi bolniških, dopustov in podobnega. Prav tako zahtevajo dosledno upoštevanje kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine, med drugim se morata priprava na delo in zaključek dela povsod šteti v delovni čas, enako sestanki in izobraževanja.

Predsednica Sindikata Tuš Mirjana Janjić v sporočilu za javnost med drugim opozarja še na preobremenjenost delavcev. Mnogi zaradi prevelike količine dela nimajo več časa za malico. Rezultat preobremenjenosti pa je tudi vse večja izgorelost delavcev, prav tako narašča število poškodb in bolniških odsotnosti.

Najbolj brano

Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega...
Petek, 12 April 2024 08:19
Nova tovarna bo proizvedla 1.600 ton zelenega vodika na leto z električno energijo iz obnovljivih ...

Preberite več...

Nogomet mi daje energijo, ki jo prinesem nazaj na delo Nogomet mi daje energijo, ki jo prinesem nazaj...
Sreda, 10 April 2024 18:59
Veseljakov voditelj Tomaž Rot, nekdanji prvoligaški nogometaš v mladinskih selekcijah,...

Preberite več...

Prihranite pri stroških elektrike že pred priklopom sončne elektrarne! Prihranite pri stroških elektrike že pred priklopom sončne...
Petek, 29 Marec 2024 12:20
Namen investicije v lastno sončno elektrarno je dolgoročno znižanje stroškov elektrike. Venda...

Preberite več...

Zaključek izbora Slovensko podjetje leta Zaključek izbora Slovensko podjetje leta
Četrtek, 07 Marec 2024 04:13
Sreda, 6. marec, Brdo pri KranjuNa Brdu pri Kranju so na slavnostnem dogodku ob zaključku izbora Slo...

Preberite več...

Sledite nam