Kljub podražitvam pričakujejo dober obisk
Gospodarstvo
Tipografija

»Juhuhu! Prvi smučarski dnevi so tu,« ne skrivajo zadovoljstva številni ljubitelji zimskih športov. Na Rogli so prve smučarje v novi sezoni sprejeli 12. decembra, na Golteh jih bodo ta konec tedna, na Celjski koči bodo smučišče odprli predvidoma 1. januarja, otroško bo pripravljeno že med božičnimi prazniki. Cene smučarskih vozovnic so pričakovano dražje kot lani, na Rogli in Golteh so primerljive, na Celjski koči ostajajo med cenejšimi v Sloveniji.

Če je bilo v zadnjih dveh letih glavno vprašanje, kakšni bodo pogoji na smučiščih zaradi epidemije covida-19, je letos skupni imenovalec podražitev. Smučišča so veliki porabniki električne energije, ki se je v zadnjih mesecih močno podražila. Zato so cene smučarskih vozovnic na slovenskih smučiščih letos višje od 5 do 10 odstotkov.

 Primerjava cen smučarskih celodnevnih vozovnic lanske in letošnje sezone:

 

2021/22 2022/23

Vogel

35 evrov

40 evrov

Rogla

36 evrov

39 evrov

Kranjska Gora

37 evrov

40 evrov

Kope

33 evrov

34 evrov

Golte

36 evrov

39 evrov

Celjska koča

16 evrov

20 evrov

Kanin

39 evrov

39 evrov

Krvavec

37 evrov

39 evrov

 

 Rogla: Gospodarno z energijo

Na Rogli so prve smučarje v tej sezoni sprejeli 12. decembra. Smučišča na 1.517 metrih nadmorske višine se razprostirajo na približno 100 hektarjih. Enajst vlečnic in dve sedežnici pripeljejo goste do urejenih smučarskih prog. Za ljubitelje teka na smučeh je na voljo deset kilometrov urejenih prog. Adrenalinsko sankališče Zlodejevo je odprto od četrtka do nedelje, med šolskimi počitnicami in praznikih bo vsak dan. V hotelu Planja se bodo gosti to zimo lahko razvajali v novem masažnem bazenu in otroškem čofotalniku.

V podjetju Unitur, ki upravlja turistična centra Rogla in Terme Zreče, pravijo, da so bili zaradi občutne rasti stroškov, predvsem energentov, primorani smučarske vozovnice to zimo podražiti za 8 odstotkov. Dnevna smučarska karta za odrasle stane 39 evrov, za otroke 23 evrov.

Skoraj 215 tisoč smučarjev

Na Rogli kljub višjim cenam pričakujejo dober obisk. Z lanskim so bili zadovoljni, saj so v 122 smučarskih dneh gostili 214.869 gostov, med katerimi so prevladovali Slovenci, med tujci je bilo največ Hrvatov in Madžarov.

»Zavedamo se, da nas ob občutni rasti cen živil, energentov in drugih življenjskih stroškov ter zaradi epidemioloških razmer in negotovosti na trgu delovne sile čaka še precej izzivov. In kljub nekaterim črnogledim napovedim ter negotovim razmeram pričakujemo uspešno zimsko sezono. Zavedamo se, da se bomo morali hitro in učinkovito prilagajati razmeram, predvsem glede gospodarnega ravnanja z energijo in glede optimizacije operativnih procesov,« navaja Tina Tinta Kovačič iz Uniturja.

Po sodelavce v tujino

Tudi to zimo so na Rogli največ pozornosti namenili vsebini in kakovosti ponudbe na področju športa in rekreacije kot tudi dobrega počutja (velnesa) in kulinarike. »Za zadostno količino snega in kakovostno snežno podlago bomo v letošnji sezoni poskrbeli tudi s petimi novimi topovi za tehnično zasneževanje, ki sodijo med najsodobnejše tovrstne naprave pri tako imenovanih mejnih vremenskih in temperaturnih pogojih,« še dodaja Tina Tinta Kovačič, pri čemer priznava, da so imeli v Uniturju kar nekaj težav pri zagotavljanju potrebnega kadra. »Dodatne sodelavce zagotavljamo na različne načine. V delovne procese smo vključili več študentov, dijakov in upokojencev. Poslužujemo se tudi drugih oblik sodelovanja, ki jih omogoča zakonodaja. Ustrezno usposobljeno delovno silo iščemo tudi v tujini.«

Šestsedežnica

Medtem se v Uniturju pripravljajo na gradnjo pokrite in ogrevane šestsedežnice, ki bo smučarje na Rogli prevažala naslednjo zimo. Gre za 11 milijonov evrov vredno pridobitev, osem milijonov je zagotovilo gospodarsko ministrstvo.

Kot je pojasnila izvršna direktorica Uniturja Barbara Soršak, bo nova šestsedežnica zamenjala vlečnici Mašinžaga I in Mašinžaga II, ki sta bili postavljeni leta 1980. »Šestsedežnica bo opremljena z najsodobnejšo tehnologijo. S tem se prilagajamo pričakovanjem in željam gostov ter dvigujemo kakovost na področju zimskega turizma. Prepričani smo, da bo šestsedeđnica goste na Roglo privabljala tudi zunaj smučarske sezone,« še poudarja Soršakova.

Na Rogli nameravajo urediti tudi leteči tobogan, ki bo po mnenju predstavnikov Uniturja obiskovalcem zagotavljal izvirno doživetje. Uredili bodo tudi novi progi za gorsko kolesarstvo, ki bosta prilagojeni družinam, ter gozdni izziv v neokrnjeni naravi smučarskega centra. Gradbeno dovoljenje za omenjene novosti so že pridobili, glavnino del bodo izvajali po končani letošnji zimski sezoni.

Celjska koča: Na prvi novoletni dan

Le streljaj iz Celja se pod Tolstim vrhom ne štirih hektarjih in na 834 metrih nadmorske višine razteza smučarski center Celjska koča. Otroško smučišče bodo odprli med božičnimi prazniki, smučišče za odrasle pa predvidoma 1. januarja. Čeprav smučarski center Celjska koča sodi med manjše, ima vse, kar imajo veliki, pravijo obiskovalci. Dve posodobljeni vlečni napravi lahko prepeljeta 900 smučarjev na uro, sistem umetnega zasneževanja s kompaktnim snegom, omogočajo tudi nočno smuko.

Minulo zimo je približno 8 tisoč smučarjev obiskalo smučišče Celjska koča, takšen obisk si želijo tudi letos. Po besedah Gregorja Bezlaja iz ZPO Celje so jim lanske vremenske razmere omogočile 75 obratovalnih smučarskih dni, saj so gosti pri njih smučali še v prvem tednu marca. V tem času je vlečnica Celjska koča 1 opravila 108 tisoč prevozov. Kot še pravi Bezlaj, so ponosni, da je smučišče Celjska koča v lanskem vseslovenskem izboru naj smučišč v kategoriji malih smučišč osvojilo tretje mesto.

Cenovno ugodnejši

Ta mesec se pospešeno pripravljajo na začetek zimske sezone. »Ocenjujmo, da bomo otroško smučišče odprli med božičnimi prazniki, smučišče Celjska koča pa 1. januarja. Začetek smučarske sezone je odvisen od vremenskih razmer. S tem mislim tako na snežne padavine kot tudi na dovolj nizke temperature, ki jih potrebujemo za izdelavo kompaktnega snega,« dodaja Gregor Bezlaj.

Cene smučarskih vozovnic so bile na Celjski koči zadnje štiri zime nespremenjene in so bile med najugodnejšimi v Sloveniji. Takšne ostajajo kljub letošnji podražitvi. Celodnevna smučarska karta za odrasle stane 20 evrov, za otroke 12 evrov, za dijake, študente in upokojence 14 evrov. Brezplačno lahko na Celjski koči smučajo upokojenci, ki so starejši od 70 let, osebe z invalidnostjo, otroci s posebnimi potrebami, tudi slepi in slabovidni ter njihovi spremljevalci.

V iskanju sodelavcev

Ker se tudi v smučarskem centru Celjska koča zavedajo, da se po smučanju še kako prileže okrepčilo, so po besedah Lucije Pritržnik, vodje marketinga pri podjetju Gostinstvo Pišek, tudi to zimo tako v hotelu kot tudi v restavraciji Celjska koča pripravili posebno zimsko ponudbo, ki med drugim vključuje različne vroče napitke, tudi na kuhano vino niso pozabili.

Ob tem Pritržnikova še pravi, da se podobno kot številni delodajalci v turizmu tudi pri njih soočajo s pomanjkanjem primernega kadra. »Trenutno so razmere takšne, da je povpraševanje po delovni sili večje od ponudbe. Žal je gostinski poklic zadnja leta zaradi različnih razlogov izgubil veljavo, ljudje zapuščajo delovna mesta v gostinstvu, razmere so dodatno zaostrili epidemija covida-19 in z njo povezani preventivni ukrepi. Vse to so razlogi, da se vedno manj ljudi odloča za poklice v gostinstvu, gostinci pa iščejo delo v drugih panogah. Pri nas si prizadevamo poiskati čim boljše sodelavce. Včasih smo pri tem bolj, včasih manj uspešni. Kader iščemo predvsem na osnovi priporočil in tudi poznanstev,« še pojasnjuje.

Rekracijski center Golte: Do smučišča z nihalko

Na Golteh bodo prve smučarje sprejeli 23. decembra. Ta dan bodo odprli smučišča in nihalko. Ta obiskovalce v osmih minutah z nadmorske višine 490 m pripelje do hotela Montis, ki je na nadmorski višini 1.410 metrov. Nihalka je dolga 3.265 metrov in je tako najdaljša gondolska žičnica v Sloveniji.

Za celodnevno smučanje na Golteh bo to zimo treba odšteti 39 evrov. Celodnevna smučarska karta za otroke stane 24,50 evra, za dijake, študente in upokojence 34,50 evra. Na Golteh prevladujejo slovenski smučarji, prihajajo pa tudi gosti iz Hrvaške, Madžarske in Avstrije.

Štirisedežnici

Kot še pravi Anže Korenjak iz Rekreacijskega centra Golte, jim je kljub vsesplošnemu pomanjkanju kadra v turizmu uspelo zagotoviti dovolj osebja, da bodo zimsko sezono lahko izpeljali tako, kot so si zamislili.

Večjih novosti za ljubitelje zimskih radosti letos niso pripravili, se pa obetajo naslednjo zimo. »Naslednjo zimo bomo na Golteh uredili sodobni štirisedežnici, ki bosta nadomestili dotrajano žičnico in dvosedežnico Smrekovec. Obratovati bosta začeli v zimski sezoni 2023/24. Nekaj novosti pripravljamo tudi za poletno turistično sezono. Popestrili bomo ponudbo dejavnosti na prostem. Med drugim načrtujemo ureditev otroškega adrenalinskega parka in gigantske gugalnice ter še nekaj drugih zanimivosti za obiskovalce,« dodaja Korenjak.

Članek si v celoti preberite v novi številki Novega tednika, 22. december 2022

 

Najbolj brano

Čas se izteka Čas se izteka
Ponedeljek, 18 September 2023 05:00
Če razmišljate o postavitvi sončne elektrarne, je zdaj skrajni čas, da ukrepate in prehitite ...

Preberite več...

Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real Expo 2023 Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real...
Četrtek, 27 Julij 2023 12:55
Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real Expo 2023, ki je potekal v Sarajevu od 18. ...

Preberite več...

Brez sprememb na čelu komunale Brez sprememb na čelu komunale
Četrtek, 25 Maj 2023 09:28
Komunalo Laško bo tudi prihodnja štiri leta vodil Tomaž Novak. Laški občinski svetniki so njegovo im...

Preberite več...

Sledite nam