Začel se je natečaj SME EnterPRIZE zavarovalnice Generali
Gospodarstvo
Tipografija

Generali zavarovalnica d. d. prvič organizira nagradni natečaj SME EnterPRIZE, ki je namenjen spodbujanju trajnostnih poslovnih praks in modelov med slovenskimi malimi in srednje velikimi podjetij ter javni razpravi o pomenu trajnostnega poslovanja. Prijave v nagradni natečaj so odprte od danes, 17. aprila, do 17. maja 2023 na spletnem naslovu www.generali.si/sme-enterprize.

SME EnterPRIZE je strateška pobuda Skupine Generali, namenjena evropskim malim in srednje velikim podjetjem, ki je v obliki nagradnega natečaja zaživela leta 2021, ob 190-letnici Generalija. Ker so mala in srednje velika podjetja steber evropskega gospodarstva, saj predstavljajo več kot 99 % vseh podjetij v Evropski uniji, imajo moč, da pozitivno vplivajo na realno gospodarstvo, obenem pa tudi na prihodnost novih generacij. Zaradi  svoje  številčnosti  in  ob  implementaciji  trajnostnih  poslovnih  modelov  lahko  zagotavljajo  dolgoročni trajnostni razvoj, ki pomeni številne priložnosti za gospodarski uspeh in omogoča hitrejše okrevanje tudi v času težjih gospodarskih razmer.

V Generaliju verjamejo, da je trajnostni razvoj nujen strateški pristop k poslovanju, trajnostno delovanje pa je tudi eden od stebrov strateškega načrta »Vseživljenjski partner 24: Spodbujanje rasti«. Generalijev cilj je sodelovati pri oblikovanju odpornejše in pravičnejše družbe ter tako zagotavljati pozitiven vpliv za vse deležnike. Z nagradnim natečajem SME EnterPRIZE se Generali zavezuje, da bo zagotovil prepoznavnost uspešnih zgodb o trajnostnem razvoju malih in srednje velikih podjetij, spodbujal sprejemanje trajnostnih poslovnih modelov in javno razpravo o tej temi, zlasti o pomenu ustreznih politik EU za lažje sprejemanje trajnostnih poslovnih modelov. Da trajnostno poslovanje predstavlja za mala in srednje velika podjetja pomembno priložnost za rast, poudarja tudi Bela knjiga SME EnterPRIZE, ki jo je prav v sodelovanju s Skupino Generali pripravila italijanska univerza SDA Bocconi School of Management in prikazuje povezavo med trajnostjo in finančno uspešnostjo malih in srednje velikih podjetij.

Nagradni natečaj SME EnterPRIZE poteka v 10-ih evropskih državah, med katerimi je letos prvič tudi Slovenija. Strateški partner SME EnterPRIZE je konfederacija European Entrepreneurs CEA-PME, največje evropsko prostovoljno združenje malih in srednje velikih podjetij.

Predsednica uprave Generali zavarovalnice d. d. Vanja Hrovat: »Trajnostno delovanje usmerja naš strateški načrt Vseživljenjski partner 24: Spodbujanje rasti. To pomeni, da smo naredili še korak dlje pri svojih trajnostnih zavezah in da nas pri dejanjih vodijo trajnostne odločitve. Verjamemo, da le tako lahko ustvarjamo v skupno dobro vseh deležnikov. Pri svojem poslovanju želimo namreč biti odgovorni kot zavarovalnica, kot vlagatelj in kot delodajalec ter še bolj krepiti svojo vlogo vseživljenjskega partnerja za naše stranke. S pobudo SME EnterPRIZE želimo spodbuditi javno razpravo o pomembnosti trajnostnega poslovanja, predvsem pa omogočiti večjo prepoznavnost podjetnikom, ki so v svoje poslovne dejavnosti že uvedli pomembne trajnostne pobude in so lahko navdihujoč zgled drugim podjetnikom ter zato ambasadorji trajnosti.«

Nagradni natečaj je za prijave odprt od 17. aprila do 17. maja 2023, podjetja pa se lahko s svojimi primeri trajnostnih poslovnih praks in trajnostnih poslovnih modelov prijavijo v dve kategoriji:

  • mala in srednje velika podjetja, ki s svojim poslovanjem pozitivno vplivajo na okolje: na primer zmanjšanje porabe energije, recikliranje in sanacija surovin, prakse krožnega gospodarstva; nove proizvodne metode, ki ustvarjajo manj odpadkov ali ponovno uporabljajo materiale, uporaba novih vrst materialov; razvoj tehnologij za varčevanje z energijo, zmanjševanje emisij CO2 in izogibanje nepotrebno zavrženim živilom; sprejemanje novih kmetijskih praks s poudarkom na boljši zaščiti biotske raznovrstnosti in tal …
  • mala in srednje velika podjetja, ki pozitivno vplivajo na zaposlene, družbo in skupnost: na primer skrb za ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, varnost in izobraževanje na delovnem mestu, programi, ki zagotavljajo enake zaposlitvene možnosti itd.; doprinos v organizacije ali projekte skupnosti, prostovoljstvo zaposlenih; zaposlovanje oz. opolnomočenje prikrajšanih ljudi, vključevanje invalidov v skupnost, zaposlovanje  lokalnih  delavcev  in  dobaviteljev;   vključevanje  skupnosti  v  okoliščinah,  ko  ima  poslovanje negativen vpliv na skupnost; podpora razvoju, ki ga vodi skupnost; financiranje učnih programov za lokalne prebivalce ali programov za izpopolnjevanje ali prekvalifikacijo lokalnih delavcev ...

 Zmagovalce vsake kategorije nagradnega natečaja, junake trajnosti, bo določila žirija, ki jo sestavljajo ugledni strokovnjaki iz akademske sfere, podjetniki, predstavniki medijev in Generalija. Predsednica žirije je Ana Struna  Bregar,  izvršna  direktorica  CER.  Žirijo  sestavljajo  še  članice  oziroma  člani:  red.  prof.  dr.  Vesna Žabkar, redna profesorica na katedri za trženje Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, mag. Vida Kožar, direktorica GZS Podjetniško trgovske zbornice (PTZ), Ram Dušić Hren, ustanovitelj Brighter Communication, Borut Hočevar, novinar in urednik pri časniku Finance, Vanja Hrovat, predsednica uprave Generali zavarovalnice in Borut Završan, direktor prodaje Generali zavarovalnice.

Podelitev nagrad bo potekala jeseni 2023 ob prisotnosti vseh finalistov nagradnega natečaja. Zavarovalnica Generali bo nagradila zmagovalca vsake kategorije s finančno nagrado v višini 10.000 evrov, drugouvrščeni podjetji pa bosta nagrajeni s paketom poslovnih zavarovanj. Slovensko podjetje z najboljšo trajnostno poslovno prakso, ki ga bo med slovenskimi nagrajenci izbrala mednarodna žirija, bo imelo priložnost, da se predstavi na evropskem dogodku, ki bo novembra 2023 v Bruslju.

Najbolj brano

Čas se izteka Čas se izteka
Ponedeljek, 18 September 2023 05:00
Če razmišljate o postavitvi sončne elektrarne, je zdaj skrajni čas, da ukrepate in prehitite ...

Preberite več...

Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real Expo 2023 Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real...
Četrtek, 27 Julij 2023 12:55
Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real Expo 2023, ki je potekal v Sarajevu od 18. ...

Preberite več...

Brez sprememb na čelu komunale Brez sprememb na čelu komunale
Četrtek, 25 Maj 2023 09:28
Komunalo Laško bo tudi prihodnja štiri leta vodil Tomaž Novak. Laški občinski svetniki so njegovo im...

Preberite več...

Začel se je natečaj SME EnterPRIZE zavarovalnice Generali Začel se je natečaj SME EnterPRIZE zavarovalnice Generali...
Ponedeljek, 17 April 2023 17:56
Generali zavarovalnica d. d. prvič organizira nagradni natečaj SME EnterPRIZE, ki je namenjen spodbu...

Preberite več...