Odprtje Mikovega razvojnega inštituta
Gospodarstvo
Tipografija

Podjetje Mik je temeljni kamen za 6400 kvadratnih metrov veliko stavbo z razvojnim centrom MIK, Inštitutom dr. Petra Novaka in nove tovarne prezračevalnih naprav MIKrovent, postavilo že marca lani. Danes pa je stavba, ki bo prinesla tudi prostor novim zagonskim podjetjem ter ponudila okoli 100 novih delovnih mest, tudi uradno odprla svoja vrata.

EVA RUDMAN

V mogočni stavbi, s katero se podjetje Mik na čelu z direktorjem Francijem Pliberškom lahko pohvali te dni, je prostor v enem delu namenjen proizvodnji dvocevnih lokalnih prezračevalnih naprav MIKrovent. V drugem delu stavbe sta prostor dobila Razvojni center Mik in Inštitut dr. Petra Novaka. MIKrovent so namreč začeli razvijati že leta 2007, skupaj z nekdanjim Pliberškovim profesorjem dr. Petrom Novakom z ljubljanske fakultete za strojništvo. Ta del stavbe je namenjen razvoju, testnim komoram, razstavnim površinam, pa tudi pisarnam za zagonska podjetja. Mlada podjetja bodo lahko pod okriljem številnih strokovnjakov in razvojne ekipe MIK-a uresničila svoje ideje in potencial.

Prispevala je tudi država

»Naložbe so znak zdravega razvoja,« je že ob postavitvi temeljnega kamna lani marca povedal takrat minister za gospodarski razvoj gospod Zdravko Počivalšek. Država pa Mikovega projekta ni podprla le z besedami, konec lanskega leta je podjetju za Razvojni center Mik, vreden okoli 18 milijonov evrov, namenila 4,9 milijona evrov finančne spodbude. Razliko je podjetje zagotovilo z lastnimi sredstvi ter bančnimi posojili. Razvojni center MIK pa bo sicer omogoči več kot 100 novih delovnih mest.

Fotografije so nastale ob današnjem odprtju.

Preberite več v Novem tedniku