Konjiški Zlati grič:«Dober letnik bo!«
Gospodarstvo
Tipografija

V Zlatem griču v Slovenskih Konjicah letos pričakujejo po kakovosti dober vinski letnik. Po besedah glavnega enologa Saša Topolška bodo vina sveža, aromatična in pitna. »V naših vinogradih, ki se v Škalcah razprostirajo na 76 hektarjih, letos hujše toče letos ni bilo. Prav tako ni bilo težav z boleznimi na trti zaradi deževnega poletja. Vreme nam je bilo naklonjeno tudi med dozorevanjem grozdja in trgatvijo,« pravi.

Podjetje Zlati grič grozdje odkupuje tudi od lokalnih vinogradnikov, a le iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Z vsemi podizvajalci imajo sklenjene dolgoročne pogodbe za najmanj pet let. Tako kot v svojih vinogradih nadzorujejo dozorevanje in kakovost grozdja tudi v njihovih. Zato pričakujejo zelo dobro kakovost vina.

Klasično zorenje

V vinski kleti Zlatega griča, ki sodi med tehnološko bolje opremljene v tem delu Evrope, pridelujejo večinoma zvrsti iz belih vin, kot so konjičan, konjičan+ sauvignon (Cuvee 5) in pinot triptih, ter sortna vina renski rizling, sauvignon, traminec, beli pinot, sivi pinot in chardonnay. Iz rdečih sort pridelujejo rose iz modre frankinje, modro frankinjo ter modri pinot. Kot še pravi enolog Topolšek, pridelujejo tudi penini, ki sta pridelani po klasični metodi, kar pomeni, da zorita od dve do tri leta v kleti v Žički Kartuziji. To sta penina iz belega pinota in rose penina iz modre frankinje. In katerih vin prodajo največ? »Vina konjičan, renski rizling in rose so zelo priljubljena na domačem trgu. V tujini je največje povpraševanje po roseju, sauvignonu, sivem pinotu, peninah in premium linijah vin. Dobro prodajamo tudi modri pinot in pinot triptih,« še pojasni Topolšek.

Priznanja so zaveza

Da bi okrepili prepoznavnost vin in penin, se vsako leto udeležujejo mednarodnih vinskih ocenjevanj, kot so Decanter v Londonu, AWC na Dunaju, Rose International Championship na Poljskem, Mundus Vini v Nemčiji ter občasno Finger Lakes v Združenih državah Amerike. »V minulih letih smo za svoja vina prejeli več nagrad, na katere smo zelo ponosni. So pokazatelj, da delamo dobro. »Priznanja so prav tako spodbuda za nadaljnja prizadevanja. Vedno sledimo kakovosti. Želimo, da se v naših vinih odraža vse, kar nam narava daje na tem vinorodnem območju. S tem mislim na prst, podnebje in druge dejavnike, ki naša vina razlikujejo od drugih in so pomemben del naše vinogradniško-vinarske zgodbe, ki so jo začeli pisati naši predniki,« še pravi enolog Sašo Topolšek.  (Foto: Zlati grič)