Posest Kunigunda – novost v turistični ponudbi Celja
Gospodarstvo
Tipografija

Med razstavljavci na nedavnem turističnem sejmu v nizozemskem mestu Utrecht, kjer pripravljajo največji tovrstni sejem v tej državi in enega večjih v Evropi, je bilo tudi celjsko podjetje Pinocchio. Predstavljalo je Posest Kunigunda, ki pomeni novo dejavnost v njegovem poslovanju. Pinocchio s svojo blagovno znamko Kaleido je bil namreč doslej znan po oblikovanju in izdelovanju embalaže za izdelke prestižnih blagovnih znamk, ki jo odlikujejo naravni materiali in skrb za okolje. Prav to, trajnostna naravnanost, je bilo vodilo lastnika podjetja Božidarja Bašiča tudi pri snovanju Posesti Kunigunda, ki jo je zgradil v idiličnem okolju Šentjungerta in je nekaj posebnega v turistični ponudbi Celja.

 

 Posest Kunigunda je posledica covida, pravi Božidar Bašič. »Takrat sem bil več v naravi in na enem od kolesarjenj na hrib Kunigunda sem naletel na zapuščeno posestvo, v katerem sem zaradi odlične lokacije takoj prepoznal velik potencial za razvoj turistične ponudbe, kakršne v Celju in tudi drugod ni veliko. Turizem me že od nekdaj zanima in odločil sem se za nakup te nepremičnine.« Na vprašanje, ali se bo podjetje Pinocchio zdaj usmerilo v turizem, Bašič odgovarja, da bo izdelovanje embalaže za izbrane naročnike še naprej ostalo njegova osnovna dejavnost, bo pa Posest Kunigunda postala pomemben del poslovanja.

Trajnostno naravnani

Božidar Bašič je posestvo, ki meri malo manj kot hektar, kupil julija 2022, oktobra lani je že bilo pripravljeno za sprejem prvih gostov. Vmes je bilo veliko garanja celotne naše družine, pravi. »Mnogi, ki že dolgo hodijo na Kunigundo, ne morejo verjeti, kaj smo naredili v tako kratkem času. Posestvo je bilo zelo zaraščeno in kar tri mesece smo ga čistili. Sam sem najprej očistil manjši prostor sredi opustošenega vinograda in pogled na dolino me je očaral. Danes sta tam razgledna ploščad in amfiteater z osemdesetimi sedišči in s tridesetimi stojišči. Namenjena sta koncertom in porokam,« eno od ponudb posesti opisuje Bašič. »Na posestvu je bilo treba porušiti vse stare stavbe, pri gradnji dveh novih zgradb in pri njunem opremljanju smo bili zelo racionalni in trajnostno naravnani. Večino materiala, ki je ostal ob rušenju, smo ponovno uporabili. Vse postelje v spalnicah so narejene iz lesa, ki je bil v ostrešju starih stavb. Kupili smo še dva stara kozolca in les predelali v pohištvo ter druge predmete, ki krasijo prostore.«

Foto: arhiv Posesti Kunigunda

 

Preberite več v Novem tedniku

Sledite nam