Na pohodu ognjeni petelin
Kronika
Tipografija

V Gasilski zvezi (GZ) Vojnik-Dobrna na leto beležijo okoli petdeset požarov. Da bi jih bilo med njimi toliko tako uničujočih in zahtevnih za gašenje kot letos, ni običajno. »Letošnji požari so zagotovo presežek za našo gasilsko zvezo,« pravi poveljnik GZ Ivan Jezernik. 28. januarja so bila vsa prizadevanja gasilcev usmerjena v gašenje hiše družine Verdinek v Lipi pri Frankolovem. Natanko dva meseca zatem je ognjeni petelin v isti vasi znova zakikirikal. Ogenj je na domačiji Fijavževih v manj kot pol ure pogoltnil gospodarsko poslopje in vso kmetijsko mehanizacijo v njem ter se razširil še na bližnji gozd. Sredi maja je nato zagorela zapuščena sušilnica hmelja v Konjskem pri Vojniku. Zadnji usoden požar, ki se je 16. avgusta zgodil v Malih Dolah, je žal zahteval tudi človeško življenje. Kaj se torej dogaja v občini Vojnik? Je na delu požigalec?

Ugotovitve kažejo, da požari med seboj niso povezani, pravijo na Policijski upravi (PU) Celje. V hiši družine Verdinek v Lipi je požar po navedbah policije izbruhnil v okolici dimnika v mansardi. »Točnega vzroka ni bilo mogoče določiti, lahko da je zagorelo zaradi dimnika ali električne napeljave v bližini dimnika,« pravijo. Vzrok požara v gospodarskem poslopju v Lipi je bila napaka na električni napeljavi. V zidanici v Malih Dolah pa je po navedbah policije zagorelo v spalnici zaradi električnega vira (kaloriferja) ali odvrženega cigaretnega ogorka. Zadevo obravnavajo kriminalisti. Glede požara sušilnice v Konjskem pa so na PU Celje potrdili, da je bil vzrok požara nameren požig ali malomarnost (cigaretni ogorki). Kaznivo dejanje obravnavajo policisti Policijske postaje Celje.

Strokovnost in požrtvovalnost gasilcev

Kot ob tem poudarja poveljnik GZ Vojnik-Dobrna Ivan Jezernik, smo za številne požare ljudje pogosto krivi sami, velikokrat zaradi svoje malomarnosti, ker ne poskrbimo za preventivo. Vsa tovrstna posredovanja pa so tako za gasilska društva oziroma zvezo kot za občino veliko breme. Vsaka intervencija predstavlja ne le nevarnost za gasilce, ki se pri posredovanjih podajajo v nevarnost in tvegajo svoja življenja, ampak tudi stroške pri gasilski opremi in tehniki, kar vse bremeni tudi občinski proračun.

Za gasilce Gasilske zveze Vojnik-Dobrna je letošnje leto zelo zahtevno, polno preizkušenj in izkazovanja požrtvovalnosti. »Pri vsakem posredovanju so dokazali svojo strokovno usposobljenost in opremljenost, bili so organizirani in učinkoviti. S svojim hitrim in profesionalnim ukrepanjem so preprečili še večje katastrofe,« veliko pohvalo gasilcem izreka tudi župan Občine Vojnik Branko Petre.

 BOJANA AVGUŠTINČIČ

Foto: PGD Vojnik

 

Preberite več v Novem tedniku, ki je izšel 25. avgusta 2022. 

Najbolj brano

Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi
Sreda, 03 Junij 2020 21:51
Danes, okoli 16.30 ure, se je na območju Ljubnega ob Savinji zgodila tragična prometna nesreča,v kat...

Preberite več...

Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih...
Sobota, 13 Junij 2020 19:17
Na PU Celje so danes potrdili, da policisti preiskujejo incident, ki naj bi se zgodil na petkovih pr...

Preberite več...

Žalski policisti rešili lisičko Žalski policisti rešili lisičko
Torek, 02 Junij 2020 14:37
Žalski policisti so v ponedeljek popoldne na območju občine Tabor rešili lisičko. Na terenu so polic...

Preberite več...

Pogrešajo ga od včeraj Pogrešajo ga od včeraj
Četrtek, 04 Junij 2020 18:04
Od včeraj, 3. junija 2020, je pogrešan 82-letni Milan Špec iz Žalca.

Preberite več...