Po grozljivem dogodku vodstvo bolnišnice ponudilo svoj odstop
Kronika
Tipografija

V Sloveniji odmeva grozljiv dogodek v celjski bolnišnici, ki pa hkrati kaže, da nekateri mehanizmi zdravstvene obravnave niso sistemsko natančno dorečeni. Vodstvo celjske bolnišnice je ponudilo svoj odstop, v bolnišnici se obetata notranji in zunanji nadzor, poleg tega primer preiskuje tudi policija. (SIMONA ŠOLINIČ, Foto: SHERPA)

 

»V Splošni bolnišnici Celje smo bili včeraj pozno popoldan seznanjeni, da je s pacientom, ki je bil z zdravljenja v naši bolnišnici prepeljan nazaj v dom starejših občanov, priložena napačna dokumentacija. Takoj je bil postavljen sum o zamenjavi identitete dveh pacientov. Sum in dogodek smo takoj prijavili policiji ter v nadaljevanju z njim seznanili Ministrstvo RS za zdravje. Več članov osebja doma za starejše občane je potrdilo pravo identiteto pacienta, ki se je vrnil z zdravljenja v bolnišnici,« pravijo na celjski policiji.

 »Bolnika sta bila iz doma starejših občanov v bolnišnico pripeljana hkrati, z enim reševalnim vozilom. Komunikacija z njima ni bila mogoča, nista imela zapestnice z identifikacijskimi podatki, sprejeta in identificirana sta bila na podlagi informacije reševalnega osebja, ki ju je pripeljalo in spremne dokumentacije. Oba sta bila sprejeta na zdravljenje v bolnišnico. V času zdravljenja je eden od pacientov umrl, zaradi zamenjane identitete pa so bili o smrti obveščeni svojci napačnega pacienta. V času do odpusta drugega pacienta je bil opravljen pokop pokojnika,« pravi strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar. Ta je danes opravil razgovor s svojci obeh pacientov, jim pojasnil potek sprejema in obravnave in se jim iskreno opravičil.

 »Izredni dogodek bomo v prihodnjih dneh podrobno analizirali, saj bomo nadzor nad svojim delom obravnave morale narediti vse inštitucije, ki smo sodelovale pri obravnavi teh pacientov in posodobiti kontrolne mehanizme, ki bodo v bodoče zmanjševali možnost ponovitve takšne napake. Prva analiza je namreč pokazala na to, da so bili ti mehanizmi pomanjkljivi ali pa niso bili upoštevani na več točkah v postopku obravnave, od doma starejših občanov do podjetja za kremacijo, zato jih bo treba sistemsko urediti,« pa pravi poslovni direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek.

 Vodstvo bolnišnice obžaluje, da je do takšnega dogodka prišlo.

 Bolnišnico sta danes obiskala Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in v. d. direktorja Urada RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder in z vodstvom opravila pogovor. Direktor, strokovni direktor in pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege so ministru ponudili odstop. Sestanku je prisostvoval tudi predsednik Sveta zavoda Andrej Klasinc, ki je njihove odstopne izjave prejel in bo v najkrajšem možnem času sprožil ustrezne postopke.

Najbolj brano

Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi
Sreda, 03 Junij 2020 21:51
Danes, okoli 16.30 ure, se je na območju Ljubnega ob Savinji zgodila tragična prometna nesreča,v kat...

Preberite več...

Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih...
Sobota, 13 Junij 2020 19:17
Na PU Celje so danes potrdili, da policisti preiskujejo incident, ki naj bi se zgodil na petkovih pr...

Preberite več...

Žalski policisti rešili lisičko Žalski policisti rešili lisičko
Torek, 02 Junij 2020 14:37
Žalski policisti so v ponedeljek popoldne na območju občine Tabor rešili lisičko. Na terenu so polic...

Preberite več...

Pogrešajo ga od včeraj Pogrešajo ga od včeraj
Četrtek, 04 Junij 2020 18:04
Od včeraj, 3. junija 2020, je pogrešan 82-letni Milan Špec iz Žalca.

Preberite več...

Sledite nam