Prijeli hudodelsko združbo
Kronika
Tipografija

Celjski kriminalisti so zaključili več mesecev trajajočo preiskavo hudodelske združbe, ki je izvedla najmanj 20 velikih tatvin na območju Slovenije in v kateri je delovalo najmanj 27 oseb. Preiskavo, v kateri so uporabili posebne metode dela in v kateri je sodelovalo večje število kriminalistov in policistov, je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju. (SŠol, Foto: PUC)  

»Na območju Policijske uprave Celje, kakor tudi na območju drugih policijskih uprav, smo od lanskega avgusta dalje beležili večje število kaznivih dejanj velikih tatvin, pri katerih so storilci s silo in uporabo primernega orodja vlamljali v ograjene dvoriščne oziroma poslovne prostore različnih podjetij in kradli večje količine električnih vodnikov oziroma druge izdelke iz bakra oziroma barvnih kovin,« pojasnjujejo na celjski policiji.

 Osumljeni so najemali kombije pri različnih podjetjih, s katerimi so se odpeljali na kraje, kjer so kradli. Ukradene izdelke so prodali več različnim podjetjem na ljubljanskem območju ter nekaterim za zdaj še neznanim kupcem. S prodajo ukradenih predmetov so pridobili za več kot pol milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

 Na policiji pravijo, da je bila združba zelo dobro organizirana, prav tako pa je poznala delo policije. Med storilci je namreč kar nekaj starih znancev policije.

 »Osumljeni so v celoti delovali kot hudodelska združba. Vloge so imeli natančno razdeljene. Določeni so potek kaznivih dejanj organizirali, del pa jih je kazniva dejanja izvrševalo. Medtem, ko so organizatorji pridobivali podatke o lokacijah, organizirali najeme in prevzeme vozil ter po zaključenih dejanjih poskrbeli za prodajo ukradenih predmetov, so ostali izvrševali kazniva dejanja,« še dodajajo na policiji.

Osmim osebam so odvzeli prostost, ovadili pa so 27 oseb.