Kuhanje iz ljubezni je bilo prava uspešnica
Danes so številni kuharski recepti le klik od nas. V obdobju, ko množice receptov še ni bilo mogoče najti na svetovnem spletu, smo se v medijski hiši Novi tednik in Radio Celje lotili založniškega podviga, ki je doživel neverjeten uspeh. Na podlagi priljubljene radijske oddaje Kuhajmo skupaj, ki jo je pripravljala in vodila Ivica Burnik, smo leta 1999 izdali Kuharske bukve Radia Celje, v naslednjih letih so izšla še nadaljevanja. Kot je v uvodniku prve knjige zapisala Burnikova, je bila posebnost, da te kuharice niso napisali poklicni kuharji ali ugledni kulinarični strokovnjaki: »V njej so zbrani recepti, ki so si jih v oddajah izmenjali poslušalke in poslušalci Radia Celje, ki jim je bilo skupno to, da kuhajo iz ljubezni.«

Da so knjige Kuharske bukve posledica izjemno uspešnih radijskih oddaj, ki jih je zasnovala Ivica Burnik, se spominja nekdanji odgovorni urednik Novega tednika in urednik omenjenih knjig Branko Stamejčič. »Oddaja je izjemno odmevala med gospodinjci in gospodinjami, ki so prispevali svoje najljubše recepte za domače jedi. Teh receptov se je nabralo toliko, da jih je Ivica začela zbirati. Iz te zbirke so nastale prve Kuharske bukve Radia Celje.«
Kot je Burnikova zapisala v uvodniku prve knjige, se je radijska oddaja Kuhajmo skupaj začela neko sredino dopoldne, ko je v oddaji poslušalce vprašala, kaj dobrega pripravljajo za kosilo. Odziv je bil presenetljiv in ponovil se je tudi naslednjo sredo. Samo v letu in pol so poslušalci prispevali kar 350 receptov. Ob tem so delili svoje izkušnje, izboljšave, domislice. In tudi zgodbice, ki so se jih spomnili ob kateri od jedi. Ivici Burnik se je v studiu včasih pridružila sodelavka Majda Klanšek, učenka sestre Vendeline. »Radijski kuharji« so sestro Vendelino obiskali, bili deležni pohvale in nato še bolj zavzeto delili svoje kulinarične izkušnje na radijskih valovih.
Izjemna naklada
Po izdaji prve knjige se je radijska oddaja Kuhajmo skupaj nadaljevala. Po besedah Stamejčiča je tudi po zaslugi knjižnega dela dobila še dodatne poslušalce in tako so v radijskem etru zaokrožili še novi recepti. »Odbiranje, kaj bomo uvrstili v knjigo in česa ne bomo, je postalo kar nekoliko težavno,« je dejal.
Dodal je še, da so poslušalci to, kdo bo prispeval boljši recept za oddajo ali knjigo, dojemali kot prestiž. Spominja se, da so včasih s sodelavci morali kakšen recept zaradi napak, ki so se pripetile poslušalcem, tudi popraviti. »Več nas je sedelo ob teh receptih. Posvetovali smo se in recepte skrbno uredili. Tudi druga knjiga, ki je izšla leta 2000, je postala fantastična uspešnica.« Obe knjigi skupaj sta s ponatisi izšli v nakladi, ki je presegla deset tisoč izvodov in vsi so pošli.
Najboljše iz obeh
Leta 2004 je izšla knjiga z naslovom Kuharske bukve slovenskih gospodinj, v kateri so bili zbrani najboljši recepti iz obeh prejšnjih del. Pri tej kuharici je sodelovala še strokovnjakinja in dolgoletna učiteljica kuharstva v Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje Jožica Štruk. Ta je knjigo dopolnila z nekaterimi recepti in s poglavjema o zdravi prehrani ter domačih zeliščih. Tako so lahko bralci spet izbirali med številnimi, včasih že napol pozabljenimi jedmi slovenske kuhinje. Dobili so lahko ideje za slastne glavne mesne in zelenjavne jedi.
Kot je ob izidu poudarila Burnikova, je bil skupni imenovalec jedi, da je šlo za zalogaje, ki so bili pogosto na krožnikih ljudi. »Največkrat torej ne gre za visoko kulinariko, ampak za veliko vredno domačnost, ki je ne zmore pričarati še tako ugledna hotelska kuhinja. Jed nikjer ne diši tako lepo kot doma, kjer jo pripravi nekdo, ki nas ima rad. Iz še tako preprostega obeda vejejo njegova ljubezen, skrb in upanje, da bomo zdaj ne samo siti, temveč morda tudi zadovoljni.«
Na fotografiji: Avtorica in voditeljica oddaje Kuhajmo skupaj Ivica Burnik, v družbi mladih radovednih glav, ki so skupaj z mentorico obiskale Radio Celje. (Foto: arhiv NT)
Preberite več v Novem tedniku