Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano
Kultura
Tipografija

Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetniškim plesom. Kako so preživeli to težavno obdobje, kakšne bodo finančne posledice in kako spet delujejo po rahljanju ukrepov, smo se pozanimali v Plesnem forumu Celje.

»Preprosto povedano, doživeli smo šok. Vsi ukrepi glede koronavirusa so nas presenetili in ujeli nepripravljene. Še konec tedna pred prepovedjo delovanja smo imeli državno tekmovanje v avtorskih plesih Opus 1 v Ljubljani in dosegli tri zlata priznanja in dve srebrni. Bili smo tudi sredi intenzivnih priprav za sodelovanje na občinski plesni reviji V plesnem vrtincu, na katero smo se prijavili kar z desetimi novimi koreografijami. V maju bi sodelovali še na medobmočni plesni reviji v Velenju, junija na festivalu Kalejdoskop v Kranju, na Lentu v Mariboru …« je seznam projektov naštevala Goga Stefanović – Erjavec, umetniška vodja Kulturno-umetniškega društva (KUD) Plesnega foruma Celje.

Poleg tega je odpadel tudi regijski festival sodobnega plesa Korpus, ki je vsako leto tri dni v maju v Plesnem forumu Celje in združuje več kot sto plesnih ustvarjalcev iz vse Slovenije. V dogovoru smo bili tudi za nov koprodukcijski projekt Plesnega foruma Celje in glasbene šole iz pobratenega mesta Singen v Nemčiji, načrtovali so skupen plesno-glasbeni projekt Lunina čarobna flavtica, katerega premiera bi bila v Singnu 25. septembra, ponovitev bi bila oktobra v Celju.

Pomemben del delovanja Plesnega foruma Celje predstavlja tudi prirejanje koncertov: 14. marca je odpadel koncert odličnega hrvaškega glasbenika Damira Urbana, ki so ga prestavili na jesen. Odpadel je tudi koncert Zorana Predina, Klemna Slakonje … »Vse se je nenadoma ustavilo. Naše vsebine, delovanje in finance. Vse,« je težke časa podoživljala naša sogovornica.

V času karantene Plesni forum Celje vendarle ni povsem miroval: v čast svetovnega dneva plesa, 29. aprila, je odrasla plesna skupina pripravila performans Seasons March iz koreografije Nelken svetovno priznane koreografinje Pine Bausch. »S tem plesom smo se povezali s plesalci iz vse Slovenije in se skupaj poklonili plesni umetnosti. V ritmu smo drug za drugim korakali z značilnimi gibi rok, ki ponazarjajo štiri letne čase. Tomaž Črnej in Nuša Ofentavšek sta naš nastop posnela in ustvarila kratek film,« je še povedala Goga Stefanović – Erjavec. Tudi mlajše plesalke skupin Frka (12–13 let) in Forum (14–18 let) so doma ustvarjale svoje plese, se posnele, iz tega je prav tako nastal filmček z eno samo koreografijo, ki smo jo poimenovali Narazen, a skupaj.

Zaradi »korone« bo Plesni forum Celje utrpel precejšnje finančne posledice: »Trije meseci prekinitve dela in še dva poletna meseca počitnic za nas pomeni pet mesecev brez financ. Koncerti, ki jih organizira moj mož Dušan, so za nas vsakič veliko tveganje, saj vse stroške krijemo samo iz vstopnin. Zaenkrat smo vse načrtovane koncerte prestavili na jesen,« je finančne razmere v PFC še opisala Goga Stefanović – Erjavec, ki je bila kot samostojna kulturna delavka v okviru vladnih ukrepov zaradi izpada dohodka v času epidemije deležna prejemka 700 evrov.

Ali lahko v Plesnem forumu Celje računajo na pomoč ministrstva za kulturo, ne ve, glede na sedanje (ne)odzive močno dvomi. »Zaenkrat računamo samo na odobrena sredstva Mestne občine Celje za prijavljene projekte na letošnjem razpisu, ki jih bomo uresničili še v tem letu, ampak s časovnim zamikom.« Rahljanje ukrepov vlade te dni jim daje upanje, da še vendarle ni vse izgubljeno.

»Naše skupine so majhne in umetniško naravnane, zato bomo lahko postopoma ponovno začeli našo vadbo. Seveda pod posebnimi pogoji. Vadili bomo na ustrezni razdalji, prostor bomo redno razkuževali in zračili. Zelo pomembno se mi zdi, da se še vsaj za zaključek sezone vsi vidimo, v plesu povežemo in naredimo načrte za prihodnjo sezono. Zaenkrat so vsi naši načrtovani nastopi zaradi ›korone« padli v vodo. Nekateri so prestavljeni na jesen, če nas ponovno ne bo kaj presenetilo,« je sklenila Goga Stefanović – Erjavec.

Foto: FB Plesni forum Celje

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...