Ljubiteljska kultura 85 let po zletu Svobod
Kultura
Tipografija

 Na današnji dan je bil pred 85 leti v Celju velik vseslovenski zlet Svobod, shod nekdanjih delavsko-kulturnih društev, na katerem se je zbralo več kot deset tisoč ljudi. Celje je bilo od nekdaj eno od pomembnih središč ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja in današnja Zveza kulturnih društev Celje je tista, ki povezuje tovrstno pestro delovanje v mestu. Na današnji novinarski konferenci, ki je bila simbolno v Parku svobode in blizu nekdanjega štadiona Glazija, kjer je bil omenjeni zlet, so predstavniki ZKD Celje predstavili pomen delovanja društev v Celju in načrte za jesensko obeležitev jubileja.

 

Osrednja prireditev bo 26. septembra, ko naj bi predstavili, kot je dejal Ivan Janez Domitrovič, "jagodni izbor" delovanja ljubiteljske kulture, od godb, zborov, folklornih in drugih plesnih ter gledaliških skupin iz Celja in širega območja.

Predsednik ZKD Celje Živko Beškovnik je ob tem poudaril, da želijo na ta način ponovno zagnati kulturno ustvarjalnost. Milan Brecl je predstavil pogled na častitljivo preteklost in dogodke pred 85 leti, Marijana Kolenko, ki je tudi podpredsednica ZKD Slovenije, pa je opozorila, da ljubiteljska kultura zadnja leta izgublja svoj pomen, saj jo je čas postavil na stranski tir. »Tovrstnemu ustvarjanju želimo povrniti nekdanji pomen, saj je kulturno udejstvovanje pomembno za vsakega posameznika,« je opozorila Kolenkova in dodala, da je ljubiteljska kultura še vedno stvar ljubezni in ne toliko denarja. »V društvih je veliko drugega bogastva, ki naj ljudi vodi pri njihovem ustvarjanju. Škoda je, da imajo mladi drugačne interese in da odhajajo iz svojih okolij, zato so društva v teh letih ostarela. Zavedati se je treba, da človek brez kakršnekoli kulturne ustvarjalnosti postaja nekulturen človek v širšem pomenu,« je opozorila Kolenkova.

 

Poleg osrednje prireditve, ki bo 26. septembra v Celju, se bo do konca leta zvrstila še vrsta gledaliških, literarnih, filmskih in glasbenih dogodkov v počastitev 85-letnice. ZKD Celje načrtuje tudi problemsko konferenco o ljubiteljski kulturi. 

 

 Na fotografiji so z leve: Milan Brecl, Marijana Kolenko, Živko Beškovnik in Ivan Janez Domitrovič.

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam