Letošnji Vstop prost z javnimi branji o pojmu svobode
Kultura
Tipografija

V okviru današnjega živahnega dogajanja v celjskem mestnem središču je Društvo likovnih umetnikov Celje izvedlo svojo tradicionalno urbano umetniško akcijo Vstop prost. Tema letošnje intervencije skupnosti umetnikov iz društva, z nekaterimi pridruženimi udeleženci, je bila preizpraševanje pojma svobode.

Svoboda posameznika kot družbenega bitja je vsakodnevno razpeta med dojemanjem svoje lastne, intimne svobode in svobode celotne družbe, ki pa je lahko tudi vzrok za občutja, ki jih posameznik dojema kot ne-svobodo.
Do kod lahko seže posameznik v svobodi izražanja, gibanja, bivanja, da se še počuti svoboden? Koliko na to vplivajo družbeni okviri in pravila, ki naj to posameznikovo svobodo sploh omogočajo? Koliko osebne svobode je posameznik lahko odreče, da zagotovi svobodno izražanje drugim posameznikom in s tem doprinaša k svobodi neke skupnosti?

Na ta in še druga vprašanja so umetniki sebi in drugim poskušali odgovarjati s performativno intervencijo v javnem okolju, javnimi branji v središču mesta. Bralci so za določen čas v prostor vnesli dejavnost, ki tam ni pogosta in domača, za javnost morda celo tuja in moteča, vsekakor pa je na nek način interpretirala tudi osebne odločitve posameznikov glede izbranih leposlovnih, teoretskih ali poetičnih tekstov, ki vsakemu bralcu pomenijo njegov intimni svet svobode in sočasno preverjali reakcije javnosti, mimoidočih.

V času, ko je prenašanje svojih in tujih misli navzven lahko označeno kot moteče, celo ogrožajoče in je pojem svobode govora velikokrat postavljen pred preizkušnjo, ker trči nad družbene omejitve osebne svobode, so v Društvu likovnih umetnikov Celje na ta način želeli v okviru osebnih gest na skupnostni način v javnem prostoru simbolično pretresti različne pomene pojma svoboda.

V 22. izdaji festivala je Društvo likovnih umetnikov Celje sodelovalo z neformalno umetniško skupino Javna branja, ki je letos že 10. jubilejno leto organiziralo branja v javnem prostoru.

Festival se je začel že včeraj, ko s člani društva v središču Celja brali dijaki Gimnazije Celje – Center . V Velenju so včeraj brali tudi dijaki Šolskega centra Velenje.

Prisluhnite tonskima izjavama dveh umetnikov, članov DLUC, ki sta sodelovala pri javnem branju:

Mojca Senegačnik:


Simon Macuh:


 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam