Nova sezona s prostim vstopom
Kultura
Tipografija

Z nedeljskim koncertom Naših glasbenih svetovljanov v Celjskem domu bo Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje začel novo sezono koncertnih abonmajev. Lanska je zaradi epidemije koronavirusa odpadla. Letošnja prinaša nekaj novosti, glavna je, da bodo vsi koncerti za obiskovalce brezplačni.

 

»Vsi koncerti bodo v tej sezoni brezplačni. Lanska je zaradi ustavljenega javnega življenja – razen poletnih prireditev – odpadla. V sezoni 2019/20 smo uspeli izpolniti le polovico obveznosti v okviru pripravljenega programa. Zato želimo v tej sezoni z brezplačnimi koncerti nagovoriti čim širši krog ljudi. Verjamem v pozitiven odziv. In upam, da bo kakovostni koncertni glasbi prisluhnil tudi kdo, ki do zdaj na tovrstne koncerte še ni zahajal,« je v začetku predstavitve nove koncertne sezone povedal umetniški vodja Nenad Firšt. Verjame, da bo letos vrhunskim glasbenim dogodkom prisluhnilo še več ljudi: »Kot vemo, to nič ne boli, a nudi obilo užitka. Tokrat je obisk prireditev še cenovno zelo ugoden,« je dejal.

Poleg tradicionalnih koncertov v okviru koncertnega abonmaja in koncertov GM odra je Firšt napovedal še abonma Celjskega godalnega orkestra, ki ga ta tokrat pripravlja v sodelovanju z zavodom.

Glasbena smetana

Firšt, ki z ekipo skrbi za izbor nastopajočih v okviru koncertnih prireditev pod okriljem Zavoda Celeia Celje, še nikoli ni razočaral. Tako bomo lahko tudi letos v knežjem mestu prisluhnili izvrstnim mednarodno uveljavljenim glasbenikom ter tudi tistim, ki se pogumno podajajo na pot svetovne slave.

Vse pozornosti bo po besedah Firšta vreden že uvodni, nedeljski koncert, ko se bodo na odru Celjskega doma predstavili Naši glasbeni svetovljani. Gre za skupino devetih v svetovnih kulturnih središčih uveljavljenih glasbenikov mlajše generacije, ki jih je v projektno komorno skupino povezal Andrej Žust, hornist berlinskih filharmonikov. Na krajši turneji po Sloveniji bodo predstavili dela skladateljev Antona Reiche in Heinricha Hofmanna ter priljubljeno Istrsko suito Alda Kumarja. Člana omenjene zasedbe sta tudi dva Celjana, kontrabasist Iztok Hrastnik in violistka Gea Panter Volfand.

Le tri dni kasneje, v sredo, 13. oktobra, bo v Celjskem domu že naslednji koncert. V sklopu koncertov GM odra bosta nastopili flavtistka Barbara Spital in harfistka Naja Mohorič.

Nenad Firšt je ob tokratnem druženju z mediji napovedal še tretji sklop koncertnih abonmajev, abonma Celjskega godalnega orkestra, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje. V sredo, 20. oktobra, bo Celjski godalni orkester v Narodnem domu Celje nastopil s solistoma Urošem Mijoškom (recitator) in Jožetom Kotarjem (klarinet).

»Udeležba na koncertu nič ne boli, a daje veliko užitkov. Tokrat je obisk prireditev še cenovno zelo ugoden,« je dejal Nenad Firšt, umetniški vodja koncertnih abonmajev pod okriljem Zavoda Celeia Celje, potem ko je razkril, da bodo vsi koncerti letošnje sezone za obiskovalce brezplačni.

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam