Plesno-glasbeni poklon šoli
Kultura
Tipografija

»Mi smo solidna firma,« je večkrat izrečen stavek v Muzikalu Vesna, katerega priredbo so ob 60. obletnici Osnovne šole Mihe Pintarja Toleda Velenje ob podpori mentorjev pripravili osnovnošolci. Na odru so se resnično izkazali in pokazali, da so več kot le solidni igralci, pevci in plesalci.

 

Ravnatelj Sebastjan Kukovec rad pove, da je šola, ki jo vodi, nekoliko drugačna, včasih tudi »odštekana«. Vse to učencem omogoča, da poleg znanja, ki ga narekuje učni načrt, razvijajo veščine in odkrivajo svoje talente.

Tako so se tudi slovesnosti ob okroglem jubileju šole lotili nekoliko drugače. »Želeli smo se izogniti klasični šolski prireditvi,« iskreno pove vodja projekta, učiteljica razrednega pouka Petra Teržan. Ker glasba in ples združujeta, so se učitelji mentorji hitro zedinili, da bi bil muzikal primerna oblika. Otroci so idejo zelo dobro sprejeli. A brez zapletov ni šlo. »Ideja, da bi jubilej zaznamovali z muzikalom, se je rodila že pred dvema letoma. Lani, v spomin na 25. maj 1960, ko so šolo svečano odprli, bi morali po prvotnem scenariju že stati na odru, a to zaradi epidemije ni bilo mogoče. Nekateri učenci so v tem času postali dijaki in tako se je zamenjal tudi del ekipe, osrčje pa je ostalo,« še pove vodja projekta. »Nismo profesionalci, a se trudimo po najboljših močeh.« V pripravo se je poleg učencev vključilo tudi več učiteljev, med nastopajočimi je tudi ravnatelj, in sicer kot baskitarist.

Gre za osnovnošolsko priredbo klasične zgodbe po filmski uspešnici Mateja Bora iz 60. let minulega stoletja. Muzikal Vesna prinaša zgodbo o nedolžni razigranosti, ljubezenskih prigodah in mladostniških izzivih, s katerimi se soočajo šolarji tik pred nacionalnim preverjanjem znanja. Vesna je sicer kot muzikal preporod doživela leta 2018 pod taktirko režiserja Vojka Anzeljca, avtorja glasbe Matjaža Vlašiča in producenta Gorazda Slaka.

Drugačna proslava ob 60-letnici šole ima hkrati tudi dobrodelni značaj. Šola je muzikal v sodelovanju s Festivalom Velenje postavila na oder Doma kulture Velenje. S prodajo vstopnic bo šola obogatila šolski sklad, ki je namenjen socialno šibkim otrokom ter obenem poskrbela za nadstandardne storitve za vse otroke v šoli.

»Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda velja za najstarejšo velenjsko osnovno šolo, čeprav šteje le 61 let. Velenje je mlado mesto, enako velja tudi za šole. V tej šoli, ki so jo s prostovoljnim delom in prispevki pomagali graditi prebivalci Velenja, je kar nekaj naše zgodovine in velenjske identitete, ki jo je treba spoštovati in negovati,« je po premieri dejal velenjski župan Peter Dermol.

 

»Menim, da so učenci in njihovi mentorji pripravili izjemen projekt, ki se lahko zgodi le, če ga vodita srčnost in iskrenost. Teh tako mentorjem kot učencem res ni manjkalo. Veseli smo, da smo lahko sodelovali pri izvedbi predstave, ki je po dolgem času že večkrat napolnila našo dvorano, doživela stoječe aplavze in nas vrnila v mladostno radoživost,« je po premierni predstavi povedala direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny.

 

Zaradi izjemnega zanimanja je Festival Velenje že razpisal dodatne termine. Muzikal Vesna si bo tako na osrednjem velenjskem odru mogoče ogledati še 3. in 4. novembra.

 

 

 Foto: Peter Žagar

 

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam