Velenjčanka Tjaša Lesjak: »Razvijam svoj slog igranja«
Kultura
Tipografija

Ko sta ji starša v otroških letih kupila plastično harmoniko, niti slutila nista, da bo njuna hči Tjaša leta kasneje osvojila naslov absolutne svetovne prvakinje v diatonični harmoniki. Velenjčanka Tjaša Lesjak je na svoj talent sicer na tekmovanjih in nastopih opozarjala že nekaj časa, v sodelovanju z mentorjem Nejcem Pačnikom pa je tehniko igranja na diatonični harmoniki izpopolnila do te mere, da je na letošnjem svetovnem prvenstvu prepričljivo pometla s konkurenco. »Uspeh ne more izostati, saj v igranju neizmerno uživam,« poudarja simpatična dvajsetletnica.

Avstrijska zveza harmonike (HVÖ) je organizacijo 12. svetovnega prvenstva letos zaupala Sloveniji. Na njem so sodelovali številni odlični harmonikarji iz Slovenije in tujine. Mednarodno strokovno komisijo je v kategoriji Senior (od 19 do 32 let) najbolj navdušila 19-letna Tjaša Lesjak,ki je pod mentorstvom dvakratnega svetovnega prvaka Nejca Pačnika postala absolutna svetovna prvakinja 2022. Simpatična Velenjčanka je v zadnjem letu združila dva velika dosežka, saj je postala državna in svetovna prvakinja.

Jaka, Natalia, Mia

Nejc ne skriva navdušenja in pravi, da je ponosen na vse svoje štiri učence, ki so sodelovali na letošnjem svetovnem tekmovanju. Zadnje štiri mesece so, kot pravi, vse moči usmerili v pripravo tekmovalnih nastopov. Jaka Plevnik je osvojil 4. mesto v kategoriji Senior, Natalia Jakop 6. mesto med Juniorji, v tej kategoriji se je izkazala tudi najmlajša tekmovalka, 11-letna Mia Ovčjak, saj je osvojila 13. mesto. Mia je prvič sodelovala na svetovnem prvenstvu. Ob tem velja poudariti, da so bili v njeni kategoriji tudi sedem let starejši tekmovalci.

Navdušena in srečna

Naziv absolutne svetovne prvakinje je Tjašo Lesjak neizmerno osrečil. Dolgolasa Velenjčanka je diatonično harmoniko prvič vzela v roke v otroških letih. »Navdušena sem, saj so se mi izpolnile sanje. V teh dneh so se moji občutki vzhičenosti sicer že nekoliko polegli. Priznam, da najprej sploh nisem mogla dojeti, da sem osvojila ta laskavi naziv. Čestitke so deževale z vseh koncev in krajev in vseh sem se iskreno razveselila. Zmago dojemam kot poplačilo za leta vaj in odrekanj. Ampak to niso bila mučna odrekanja, saj v igranju na diatonično harmoniko uživam,« pojasni s prav posebnim žarom v očeh.

V domačem Velenju so ji člani družine, svojci, prijatelji in znanci pripravili sprejem ob vrnitvi s tekmovanja. »Prijetno so me presenetili. No, zdaj vsaj približno vem, kako se počutijo naši vrhunski športniki, ko se vrnejo z medaljo s tekmovanj,« doda hudomušno.

Plastična harmonika

Njeno otroštvo je minevalo v ritmih narodnozabavne glasbe. To zvrst glasbe ima rada še danes. »Spomnim se, kako mi je mama v zgodnjih otroških letih igrala na harmoniko, zven tega glasbila se je zasidral globoko vame. In takrat sta mi starša kupila plastično harmoniko, zato sem že kot majhna deklica vzljubila to glasbilo. Tako sem se povsem samodejno odločila, da se bom začela učiti igrati na diatonično harmoniko.«

Pri prvem učitelju se je naučila osnov in začela uživati v igranju. Za naslednjega mentorja je izbrala Nejca Pačnika, ker je slišala, da je izvrsten učitelj diatonične harmonike. »Tjašo sem poznal z nekaterih tekmovanj in sem v njej hitro prepoznal velik potencial. Ko sva začela sodelovati, so se moje domneve potrdile, saj je izjemno talentirana učenka. Odlikuje jo zelo izostren občutek za igranje, obenem je vedoželjna, disciplinirana, delavna. Ima vse, kar je potrebno za dosego izjemnih uspehov,« poudarja Nejc.

Odločilnih petnajst minut

Tjaša se je svetovnega prvenstva v igranju na diatonično harmoniko prvič udeležila leta 2019. Takrat je v kategoriji Junior dosegla 4. mesto, s čimer je strokovno javnost opozorila nase. In v njej se je porodil jasen cilj – da bi nekoč postala absolutna svetovna prvakinja. »Da si moram v življenju postavljati visoke in jasne cilje, me je naučil moj učitelj Nejc. Hvaležna sem mu za to.«

Letošnje svetovno prvenstvo je bilo v Termah Olimia. Tjaša in Nejc sta priprave stopnjevala zadnjih nekaj mesecev. Tekmovalni program, v katerega sta vključila kar nekaj slogov igranja, sta pilila do zadnje podrobnosti. Tekmovanje je časovno omejeno, vsak tekmovalec ima na voljo od dvanajst do petnajst minut. V tem času zaigra štiri skladbe, ki jih izbere oziroma sestavi njegov mentor. Tekmovalni nastopi se vrstijo ves dan in so odprti za javnost. V mednarodni komisiji so profesorji glasbe, ki nastop ocenjujejo celostno. Pozorni so na tehniko igranja, izvirnost, zahtevnost skladb, a tudi na telesno držo in mimiko obraza tekmovalca, njegovo samozavest ...

Članek si v celoti preberite v tiskani izdaji Novega tednika, ki je izšla 4. avgusta. 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...