Nesramne volilne karikature in druge zgodbe
Kultura
Tipografija

Na Guštovi mestni plaži na Savinjskem nabrežju je včeraj dr. Borut Batagelj, urednik revije Zgodovina za vse, predstavil novo številko 29. letnika. Revijo dvakrat letno izda Zgodovinsko društvo Celje, kjer so lahko ponosni na dolgoletno tradicijo izdajanja publikacije, ki je v slovenskem prostoru nekaj posebnega. Nastala je pred skoraj tremi desetletji kot plod zamisli zagnanih mladih celjskih zgodovinarjev, ki so želeli ljudem približala zgodovino v obliki zanimivih zgodb iz vsakdanjega življenja, a še vedno napisanih na osnovi znanstvenega pristopa.

Izdajaje revije finančno podpirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS in Mestna občina Celje.

Zadnja lanska številka je bila tematska, posvečena prvemu slovenskemu županu v Celju Juru Hrašovcu, tokrat pa spet vsebuje raznolik nabor člankov in knjižnih ocen.

Gost predstavitve je bil tokrat ddr. Damir Globočnik, ki je predstavil svojo razpravo, aktualno tudi v časih, ki so  pred nami. Preučil je namreč ljubljanske občinske volitve leta 1911, ko so se v časopisih pojavile številne nesramne karikature. Takrat so namreč prvič lahko osebno glasovale tudi ženske in na nekaterih voliščih je prišlo do incidentov ter do spopadov dveh političnih taborov v časopisnih člankih in prvič tudi s pomočjo karikatur.

V reviji je objavljen tudi prispevek Katje Potočnik, ki  je napisala razpravo o težavah na Kranjskem v 19. stoletju zaradi vse večjega števila ljudi, ki so potrebovali pomoč zaradi duševnih bolezni. Deželna oblast je nazadnje uredila umobolnico, a to ni rešilo vseh težav.

Dr. Filip Čuček je napisal razpravo o zadnjih letih celjskega župana Josefa Neckermanna v štajerskem deželnem zboru. Ta je bil kar 23 let župan Celja in hkrati več mandatov poslanec v deželnem zboru v Gradcu. Celje je bilo takrat središče nacionalnega boja med Nemci in Slovenci in v razpravi se vidi, da je župan v Gradcu zagovarjal nemške interese.

O domnevnem atentatu na nadvojvodo Josipa Ferdinanda, ki je leta 1912 na Goriškem sprožil ostre polemike med liberalnim in katoliškim taborom, je razpravo napisal dr. Robert Devetak.

Dr. Mateja Ratej pa je osvetlila lik manj znanega koroškega fužinarja Ivana Ditingerja, ki je bil v dvajsetih letih 20. stoletja med prvimi in najtesnejšimi sodelavci Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca v prvi generaciji koroških komunistov.

Kot je dejal Batagelj, predstavljajo dodano vrednost revije prevodi razprav tujih avtorjev. Tokrat je to razprava dr. Lisbeth Matzer, ki je uporabila tudi slovenske vire. Razpravo je prevedel dr. Aleksander Žižek, prikazuje pa vlogo Hitlerjeve mladine kot sredstva germanizacije na Gorenjskem in Spodnjem Štajerskem.

Dr. Jaša Drnovšek se je na osnovi sodnih spisov lotil zanimivega prikaza izvajalke splavov v začetku 20. stoletja v Cerknici. Pri tem je vključil tudi ustne vire in v ljudskem spominu je Filomena Permoser ostala kot dobrotnica oziroma pozitivna oseba.

V zadnjem delu revije je rubrika, v kateri so objavljene ocene knjižnih novosti s področja zgodovine in širših tem.

 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...