Bogata programska napoved Hiše kulture Celje
Kultura
Tipografija

Ekipa Hiše kulture Celje, Gregor Deleja, Miha Firšt, Nuša Komplet Peperko in Matija Kovač, je danes predstavila bogat program sezone 2022/23, poimenovan Refleksije. V novi sezoni bo HKC nadaljevala tradicijo kakovostnih in odmevnih glasbenih dogodkov, poskrbela bo za nekaj drugačnih gledaliških doživetij in za nekaj novosti za najmlajše. 

Kot je dejal Gregor Deleja, je ekipa zagnanih sodelavcev HKC v prejšnji sezoni poskrbela, da je bilo kljub epidemiji izpeljanih vseh 25 projektov in več kot 70 dogodkov tako v Sloveniji kot v tujini. »Proračun pretekle sezone je bil vreden približno sto tisoč evrov, od tega je bilo 20 odstotkov namenjenega stroškom dela, vse ostalo je bilo namenjeno vsebini.«

»Naš glasbeni abonma (letos bo devet koncertov, op.p.) že deset let sledi usmeritvi, da dajemo prostor mlajšim glasbenikom. Letos jih še posebej veliko izhaja iz Celja in regije, četudi delujejo v različnih državah. Izpostavil bi novembrski koncert violinistke Tanje Sonc in kitarista Aljaža Cvirna, oba delujta v Zürichu. Naslednji mesec bo gostoval Zagrebški trobilni kvintet, kjer prvo trobento igra Peter Firšt, Celjan, zdaj zaposlen v Zagrebu. Sezono bo zaključil koncert Tria Tempestoso, v katerem igra celjski klarinetist Andraž Golob, zdaj član slovite Berlinske filharmonije,« je povedal direktor HKC Miha Firšt. Za uvod v glasbeni abonma bo 22. septembra na ogled glasbeno-gledališka predstava Tartini, za katero je besedilo napisal Celjan, pesnik in pisatelj Muanis Sinanović, nastopila pa bosta igralka Živa Selan in violinist Kristian Ilić. V novi sezoni bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji vokalne glasbe. Oktobra bo nastopil Aco Bišćević, eden redkih umetnikov, ki izvaja samospeve tako, da se sam spremlja ob klavirju, nastop pa bo obogatil še plesalec Alberto Pagani. Marca bo nastopila sopranistka Katja Konvalinka. Od večjih zasedb je Firšt izpostavil  Ljubljanske soliste z violinistko Petro Kovačič, članico Dunajske filharmonije. Nastopili bodo februarja.

Nuša Komplet Peperko je v gledališkem ciklu izpostavila plesno-vizualno zgodbo Velikani, plastične krajine, ki bo na ogled že v petek na Glavnem trgu. Čez teden dni bo sledil plesni duet Parte, parte, oktobra pa bo na ogled predstava  Roza v izvedbi pripovedovalskega kolektiva Bodice. Vrhunec bo februarski plesni koncert Ljubi me nežno, marca pa se obeta še preplet poezije in glasbe v izvedbi Anje Zag Golob in Draga Ivanuše. 

»Tudi v tej sezoni ne bomo pozabili na mlajše generacije,« je povedal Matija Kovač in napovedal nov festival Glasbena skrinjica. Prvi bo med 6. in 8. oktobrom v sodelovanju z Zavodom Celeia in Glasbeno mladino Slovenije ter Društvom za ustvarjalnost Filter. Gre za štiri koncertne in gledališke dogodke, pet komentiranih koncertov in pet glasbenih filmov za najmlajše. Največji dogodek bo gostovanje Slovenskega komornega glasbenega gledališča z novo opero Veveriček posebne sorte.

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam