Koncertni abonma in GM oder
Kultura
Tipografija

Jutri bo v Narodnem domu prvi dogodek iz letošnje koncertne sezone Zavoda Celeia Celje. Nastopili bosta sopranistka Andreja Zakonjšek Krt in harfistka Urška Križnik Zupan.

Zavod že od leta 1979 pripravlja glasbene abonmaje in ljubiteljem klasične glasbe zagotavlja vrhunske koncerte na domačih, celjskih odrih. Za koncertno sezono 2022/23 je pripravil glasbeni program s skladbami iz različnih slogovnih obdobij. Zanimivo je, da bodo imele v okviru Koncertnega abonmaja tokrat glavno vlogo ženske, mednarodno uveljavljene solistke in komorne glasbenice. »Še v začetku 20. stoletja je bila ženska umetniška ustvarjalnost pogosto omejena zgolj na meščanske salone. Ženske so se v vlogah skladateljic in izvajalk uveljavljale le v ozkih zasebnih krogih. V zadnjem stoletju se je njihov položaj spremenil. Vrhunske umetnice pomembno sooblikujejo glasbeno življenje na evropskih in svetovnih odrih,« je glasbeni izbor pojasnil Nenad Firšt, umetniški vodja glasbene dejavnosti v Zavodu Celeia Celje. Na odru Narodnega in Celjskega doma bodo poleg že omenjenih dveh umetnic koncertirale še saksofonistke iz zasedbe Roya Saxophone Quartet, violinistki Božena Angelova in Tanja Sonc, pianistka Simone Leitão ter Kvartet flavt 4Syrinx.

V okviru drugega abonmaja, imenovanega GM oder, bodo nastopili mladi glasbeniki, ki so prepričali strokovno žirijo Glasbene mladine Slovenije. To so Trio à chanter, Leon Ravnikar, Ema Krečič in Sara Köveš, Patricija Malovrh Mlačnik in Andraž Malgaj. Prvi koncert bo 23. novembra, vstop na vse koncerte GM odra je prost.

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam