Fotografski konec leta
Kultura
Tipografija

Digitalni fotoklub Celje in revija Digitalna kamera sta v minulih dneh pripravila fotografski razstavi, ki bosta obiskovalcem na voljo tudi v dneh po novem letu.

 

Izbrana dela tradicionalne, že 23. Celjske fotografske razstave (CFR), bodo v Celjski kulturnici na ogled do 8. februarja, mesec prej pa se bo končala fotografska razstava del Klavdije Žitnik, ki razstavlja v Galeriji Božena v Fotohiši Pelikan.

CFR je bila letos zastavljena kot projekt v treh delih: najprej so udeleženci lahko prisluhnili predavanju in sodelovali na delavnici na temo ustvarjanja fotografskih serij pod mentorstvom mojstra fotografije Jureta Kravanje, nato sta sledili otvoritvi obeh razstav.

V Celjski kulturnici so tako na ogled fotografske serije na prosto temo ter posamične fotografije na temo erotike. Dela, ki so jih fotografi poslali na osnovi razpisa, je pregledala in ocenila tričlanska žirija v sestavi: Matej Peljhan, Žiga Gričnik in Tomaž Črnej. Kljub zahtevnim temam je bil odziv na razpis zelo dober, saj so sodelovali številni domači in tuji fotografski ustvarjalci. V seriji na prosto temo je bronasto medaljo osvojila Celjanka Vanja Tajnšek s serijo Ženska s sončnimi očali.

V Galeriji Božena razstavlja Klavdija Žitnik, ki že več kot desetletje ustvarja kot profesionalna fotografinja in se je usmerila zlasti v športno, korporativno in arhitekturno fotografijo. Na ogled je njena serija Gozdne vile, v kateri preučuje stik človeka, narave in duhovnosti ter stik ženske s svojo divjo naravo, kar se navezuje tudi na temo erotike na CFR. Pred dvema letoma se je avtorica lotila novega izziva – stare analogne tehnike, v kakršni je ustvarjal tudi mojster Pelikan. Zato ni naključje, da je razstava prav v njegovi hiši.

Foto: Andreja Ravnak

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam