Muzej nadaljuje dobro delo
Kultura
Tipografija

 Pokrajinski muzej Celje, ki je lani praznoval 140 let delovanja in za uspešno delo prejel zlati celjski grb, želi tudi letos nadaljevati svoje poslanstvo v skrbi za kulturno dediščino Celja in celjske regije v času do 1. svetovne vojne, je na novinarsi konferenci povedal direktor muzeja Stane Rozman.

 

Muzejske zbirke si je lani ogledalo skoraj 25 tisoč obiskovalcev. Med njimi je bilo nekaj manj kot 10 odstotkov tujih državljanov, ki so prihajali iz 64 različnih držav. Svoje zbirke so razstavljali v Celju in regiji kot tudi v tujini.

Tudi letos načrtuje muzej vrsto zanimivih razstav. Arheološka z naslovom Ljubija, zaklad pod skalo, je že na ogled, 16. februarja pa bodo odprli še razstavo o lončarju Franju Felicijanu.

Med večjimi projekti so dopolnitev stalne razstave Grofje Celjski z interaktivnimi vsebinami, razstava Osiroteli predmeti iz azijskih zbirk in razstava Obtežilniki za papir, spregledana premična dediščina.

Konec marca bo v muzeju na ogled čebela velikanka, narejena v razmerju 100 :1, ob tem bodo delavnice in predavanja na temo čebel in čebelarstva.

Muzej načrtuje novo knjigo o Celjskem stropu avtorice Gabrijele Kovačič in dopolnjeno izdajo knjige mag. Damirja Žeriča Celeia Cilli Celje. Knjiga je izšla leta 2011 in je kljub ponatisu skoraj pošla. V novi izdaji bodo v malce razširjeni obliki predstavljena nova spoznanja o zgodovini Celja in tudi spremembe, ki so se zgodile v Celju v letih po izidu prve izdaje.

Kot je povedal direktor Stane Rozman, na Muzejskem trgu odkritih fresk letos verjetno še ne bo mogoče občudovati, namesto tega bo muzej odprl dve novi sobi na stalni arheološki razstavi od Šivanke do zvezd. V prvi bomo predstavili ustanovitev Celeie, v drugi bo predstavljena reka Savinja, kot eno izmed najpomembnejših arheoloških najdišč v Celju.

Foto: arhiv PMC, TC

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

 
 

Sledite nam