Kakšna bo kulturna politika?
Kultura
Tipografija

Vodstvo ministrstva za kulturo na čelu z ministrico Asto Vrečko bo v naslednjih dneh obiskalo vseh dvanajst regij v Sloveniji, obiske pa je začelo včeraj v Celju. Zaključno srečanje bo 21. aprila v Cankarjevem domu. Polna Barbarina dvorana Pokrajinskega muzeja Celje je bila dokaz, da kulturne delavce v regiji zanima, kakšne spremembe snuje ministrstvo. Te bodo oblikovane tudi na osnovi razprav na omenjenih posvetih.

 Predstavniki ministrstva so predstavili osnovne smernice sprememb nacionalnega programa za kulturo, ki bodo temeljile na treh stebrih: prvi bo kulturo vzpostavil kot temeljni gradnik za vključujočo in povezano družbo, drugi steber se bo ukvarjal z zagotavljanjem umetnosti in kulture kot javnega dobrega, tretji pa bo kulturo vzpostavil kot gradnik trajnostne prihodnosti. Izvajanje kulturne politike bo zasnovano na presečišču posameznih področjih kulture (dediščina, ustvarjalnost, mediji itn.) ter prečnih politik. Pri teh bodo v ospredju pogoji dela, enakost spolov, mednarodno povezovanje, zeleni prehod, novi modeli upravljanja, digitalizacija, krepitev zmogljivosti in gradnja podpornih okolji ter dostopnost kulture.

V razpravi so se oglasili nekateri udeleženci posveta. Brane Završan iz celjskega gledališča je spraševal glede ustanovitve ambulante za ljudi v umetniških poklicih, Nenada Firšta, ki deluje na področju glasbene umetnosti, pa je zanimalo, ali se na tem področju pripravlja kakšna sprememba v smislu oblikovanja javne agencije ali sklada, kar velja za nekatera druga področja kulture. Slikarka Mojca Senegačnik je opozorila na težave samozaposlenih v kulturi pri prijavah na razpise ministrstva in birokratske ovire pri tem. Anita Koleša iz šentjurskega javnega sklada za kulturne dejavnosti pa je opozorila, da ni na voljo dovolj sredstev za to, da bi v kraj lahko pripeljali več kakovostnih izvajalcev in da bi tudi ljudje v manjših krajih imeli dostop do kakovostnih kulturnih vsebin. 

Dopoldne se je ministrica Asta Vrečko srečala s celjskim županom Matijo Kovačem, ki ji je med drugim predstavil načrte glede dokončanja obnove Knežjega dvora, ki bo velik finančni zalogaj, ter pri ureditvi Stare grofije, kjer občina ureja novo razstavišče za prezentacijo rimskih fresk. 

 Foto: TC, arhiv MOC

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam