V muzej za dobro počutje
Kultura
Tipografija

Današnji mednarodni dan muzejev zaznamujejo te ustanove s prostim vstopom in možnostjo ogleda muzejskih in galerijskih zbirk. Letos ima dan naslov Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje.

 Kot poudarjajo v Icomu, Mednarodnem muzejskem svetu Slovenije, muzeji ključno prispevajo k dobremu počutju in trajnostnemu razvoju naših skupnosti. »Kot zaupanja vredne ustanove in pomembne niti v našem skupnem družbenem tkivu so v edinstvenem položaju za ustvarjanje učinka, ki spodbuja pozitivne spremembe. Muzeji lahko na številne načine prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja: od podpore podnebnim ukrepom in spodbujanja vključevanja, do boja proti socialni izolaciji in izboljšanja duševnega zdravja.«

Tudi v Celju so danes brezplačno na ogled oba muzeja in galerije.

S psom na ogled

Center sodobne umetnosti Celje je na ta dan obiskovalcem prvič omogočil, da se lahko na sprehode po galerijah podajo v družbi pasjih prijateljev. Znak psom dostopen muzej so uvedli v Skupnosti muzejev Slovenije v sodelovanju s Kinološko zvezo Slovenije, in sicer na lanski mednarodni muzejski dan. Center se je tako se je pridružil več kot 25 muzejem in galerijam, ki imajo ta znak.

Brezplačen voden sprehod se bo ob 18. uri začel v Likovnem salonu, kjer je na ogled razstava Prihodnost je zdaj!. Na njej se predstavljajo dijakinje in dijaki oddelka umetniške gimnazije likovne smeri Gimnazije Celje – Center. Nato se bodo obiskovalci in njihovi pasji prijatelji sprehodili do Galerije sodobne umetnosti, kjer je na ogled razstava Vrata umetnika Ervina Potočnika. Za pasje priboljške bo poskrbljeno.

V Celju ima znak psom dostopen muzej že Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej pa je pridobil znak psom prijazen muzej.

V prvem so danes omogočil prost vstopom na stalne in občasne razstave in sicer do 17. ure. Ob 17. uri pa vabijo na vodeni sprehod po mestnih ulicah z zgodbami žensk, ki so pustile svoj odtis v zgodovini Celja, poimenovan Celje, poti žensk. Cena vodstva znaša 5 evrov.

Pokrajinski muzej Celje dan obeležuje dan s prostim vstopom za ogled vseh muzejskih zbirk v Knežjem dvoru in Stari grofiji. Muzej bo odprt do 18. ure. Ob 16.30 pa vabijo v Knežji dvor na brezplačen voden ogled razstave Naj medi! Med dela čast čebelam, ljubezen pa človeški duši.

Foto: arhiv PMC

 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...