Gusar je sprejel splitskega pirata umetniških duš
Kultura
Tipografija

Na priljubljeni celjski točki ob sotočju Savinje in Ložnice je Kajak-kanu klub Celje (beri Dušan Konda) gostil številna znana glasbena imena. Spisek je zelo dolg: Prljavo kazalište, Parni valjak, Lačni Franz, Vlado Kreslin z Beltinško bando, Agropop, Crvena jabuka, Željko Joksimović, Bajaga i Instruktori, Pero Lovšin z različnimi zasedbami, Kingston, Šukar, Adi Smolar, Neisha in pred dvema letoma Riblja čorba, ko so spektakel popestrili olimpijska zmagovalca Tina Trstenjak in Benjamin Savšek ter košarkarski zvezdnik Goran Dragić.

Jutri bo na Špici veliki koncert Zlatana Stipišića. Koga? Ste tudi vi vprašali? Nastopil bo velikan hrvaške glasbe, izjemni Gibonni. Rojen je bil v osmem mesecu leta, veslal je v splitskem osmercu, na začetku svoje glasbene poti je igral tudi v skupini Osmi putnik … Osmega marca letos je pel v razprodani zagrebški Areni pred skoraj dvajset tisoč ljudmi. Vstopnice so njegovi ljubitelji razgrabili v rekordnem času, zato so organizatorji takoj napovedali še en koncert za dan kasneje. Tudi te vstopnice so pošle dva meseca pred prireditvijo. V zadnjih petnajstih letih je imel v Celju osem koncertov. Zdi se, da mu je všeč, če mu rečejo, da je humanist. Osem črk. Tudi Stanišić in Cesarica. Rojen leta 68, v Berlin odšel leta 88, kjer je zelo trpel dve leti. »Bolje bi bilo, če bi odšel na služenje vojaškega roka.« Njegov album Mirakul (Libar, Oprosti, Kao časna riječ …) je bil na Hrvaškem nagrajen z osmimi porini. Vsakršno poveličevanje njegovega umetniškega opusa je odveč.

Posneli ste napoved koncerta v Celju in omenili vaše udejstvovanje z veslanjem. Kaj ste počeli na morju?

Veslal sem v dveh fantastičnih in velecenjenih klubih (smeh), pri Mornarju in Gusarju. Najprej sem bil član Mornarja, potem pa se je zgodil veliki »transfer« za visoko ceno, namreč lahko sem obdržal dolgo pričesko. Trener Mornarja je zahteval, da se ostrižem. Bil sem roker z dolgimi lasmi. Nisem se strinjal z njim. In tako sem prestopil v klub Gusar, kjer tovrstne zahteve niso imeli. Sicer sem veslal v osmercu, ne v kajaku, ampak mislim, da so vsi, ki imajo v rokah ...

Foto: Bruno Sedevčić

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

 
 

Sledite nam