Letos podelili dve Veroniki
Kultura
Tipografija

Jezikoslovec, pesnik, esejist, predstojnik Inštituta Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti Kozmo Ahačič je svoj nagovor pesnikom in ljubiteljem poezije na večeru podelitve Veronikine nagrade začel z besedami, da je poezija končni preizkus jezika. Jezika, ki je sestavljen in besed, ki v sebi nosijo raznolike pomene in konotacije. Tako je miška lahko manjša žival, a je že dolgo v glavah ljudi najprej računalniško orodje. In tako je poplava danes nekaj drugega, kot je bila še pred mesecem dni.

S spretno igro besed so se včeraj zvečer v Narodnem domu upravičeno postavili tudi letošnji nominiranci za Veronikino nagrado, dobitnici zlatnika poezije ter male Veronike. Da je bila odločitev strokovne komisije, ki so jo sestavljali literarna zgodovinarka in teoretičarka Alojzija Zupan Sosič (predsednica), lanskoletna Veronikina nagrajenka, prevajalka, doktorica angleške in ameriške književnosti Kristina Kočan ter pisateljica, prevajalka in publicistka Pia Prezelj, o zmagovalcu težka, priča tudi dejstvo, da so članice letos izbrale kar dve najboljši pesnici, dve zmagovalki. To sta postali Miriam Drev za zbirko Zdravljenje prednikov (Hiši poezije) ter Iva Jevtić za pesniško zbirko Milost (KUD AAC Zrakogled).

 

V svojem govoru je bila izredno prisrčna tudi letošnja lavreatinja, ki je za svoj življenjski pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika prejela zlatnik poezije, Silvani Paletti, ki piše v rezijnaskem narečju.

 

Dobitnica male Veronike je letos postala dijakinja II. Gimnazije Maribor Doroteja Drevenšek, za pesem Bitje iz treh komponent.

Več v četrtkovi številki Novega tednika.

 

 

Sledite nam