Sidrišča in Vzletišča Hiše kulture Celje
Kultura
Tipografija

Sidrišča in Vzletišča, tako so letos v Hiši kulture Celje poimenovali programa nove sezone koncertov in uprizoritev. Predstavili so ju dopoldne v atriju nekdanje gostilne Majolka.

Hiša kulture Celje želi s svojo glasbeno abonmajsko ponudbo, ki bo letos obsegala devet koncertov, ponuditi spominska sidrišča, ki daljšajo življenje in umirjajo duha, omogočajo stik z resnično lepim in dajejo priložnost za pristne, kakovostne in navdihujoče pogovore, kot je novemu programu na pot zapisal Miha Firšt iz HKC.

Ocenil je, da je bila pretekla sezona zelo uspešna in da v HKC beležijo vse več poslušalcev in gledalcev obeh ciklusov. »Opažamo celo povečano število abonentov v glasbenem abonmaju, kar je v teh časih sploh velik uspeh.«

Z glasbenim abonmajem že več let ohranjajo tradicijo izvajanja simfonične glasbe, prirejene za manjše komorne orkestre. Letos bo tako hišni komorni orkester 21. septembra pripravil otvoritveni koncert Sedma Beethovnova. Priredbo omenjene simfonije je pripravil dirigent in skladatelj Iztok Kocen. Komorni orkester HKC bo tudi krstno izvedel skladbo Nenada Firšta ter koncert za trobento Josepha Haydna s solistom Petrom Firštom.

Do maja prihodnje leto se bo zvrstilo še osem koncertov različnih zasedb, tudi vokalnih izvajalcev. Eden od vrhuncev bo oktobrsko gostovanje klavirskega tria Amatis, ki je trenutno vodilna komorna zasedba na svetu s številnimi osvojenimi nagradami.

Če ima glasbeni abonma uveljavljeno mesto v Narodnem domu, pa se pri uprizoritvah izvajalci selijo kot lastovke in različna prizorišča v mestu so njihova vzletišča, je dejala Nuša Komplet Peperko. Tako se tudi imenuje letošnji cikel HKC, ki bo ponudil šest predstav. Prva bo 22. septembra z naslovom Jata izkušenih ptic avtorice Ajde Tomazin. Zbirno mesto bo pred Osrednjo knjižnico Celje, od koder bodo obiskovalci krenili  s slušalkam na glavi in prisluhnili zgodbam mesta. Novembra bo Celje gostilo uprizoritvi festivala Drugajanje, januarja bo na ogled klovnovski kabaret, marca pa bo na sporedu avtorska predstava Heroj 4.0 Uroša Kaurina in Vita Weissa. V Plesnem forumu Celje se bo marca končal cikel s predstavitvijo poezije Kristine Kočan ob glasbeni spremljavi.

Sledite nam