Mehanska riba kot stenska poslikava
Kultura
Tipografija

Potem ko je celjski slikar Tomaž Milač lani poslikal steno na Muzejskem trgu in z njo požel nemalo pohval in občudovanja mimoidočih, se je tokrat lotil še stene v bližnjem atriju Gosposke ulice.

Kot je povedal lani jeseni ob svoji prvi stenski poslikavi – muralu, želi na ta način praznim površinam na legalen način dodati neko svojevrstno identiteto in s tem prispevati k oživitvi podobe mesta. Mestna občina Celje je tudi letos podprla njegovo zamisel, ki jo prijavil na javni razpis za izbiro kulturnih projektov, in za izvedbo namenila nekaj več kot tisoč evrov.

Za poslikavo je moral najti primerno steno. »Izbira stene za zidno poslikavo mora biti nadvse premišljena. V središču mesta je treba veliko zadev usklajevati z zavodom za varstvo kulturne dediščine.« Ob tem je hvaležen tudi lastnikom zgradbe v Gosposki ulici 9a, da so soglašali s poslikavo.

Če je lanski mural živahen preplet preteklosti in sodobnosti, domišljijskega sveta in likov iz resničnega življenja, nekakšna mešanica med zgodovino in reklamnimi sporočili, je tokrat izbral le motiv mehanične ribe. »Zdi se, da potuje čez mesto in nas opominja na ekološka vprašanja, tehnološke izzive in se z nami sprašuje, kam nas pelje umetna inteligenca. Sicer pa je razumevanje poslikave stvar vsakega gledalca, ki lahko prepozna različna sporočila.«

Po njegovem so murali kot galerije na prostem in po izkušnjah iz tujine so to prostori, kjer se ljudje ustavljajo, se fotografirajo in tako postanejo turistične zanimivosti.

Na Mestni občini Celje podpirajo tovrstne projekte in pripravljajo seznam mest, ki jih bo v prihodnje še mogoče poslikati.

Foto: arhiv MOC